Ani karanténa letní sezónu neohrozí

Vytisknout

Poslední dny a týdny nám nejen sportovní život komplikuje nouzový stav vyhlášený v ČR. Zatím jsou stále uzavřeny stadiony a další sportoviště a tréninky všech sportovců jsou značně improvizované a nebo probíhají na gauči u seriálů. Velký otazník dosud visel i nad letní sezónou, která má v nejbližších dnech vypuknout.

Nouzový stav je zatím vyhlášen do Velikonoc a zatím to vypadá, že jej má vláda v úmyslu spíše prodloužit než ukončit. Nevěšte ale hlavu, jste atleti a ti se jen tak nevzdávají! Proto Český atletický svaz přišel s novým konceptem termínovky a řízení soutěží na dráze i mimo ni.

Všechny původně vypsané termíny soutěží jednotlivců i družstev zůstanou zachovány (teď už možná litujete, že jste si to protažení nebo trénink na zahradě odpustili). Jelikož ale není možné vycházet ven více než po dvou, a to ani pokud jdete po čtyřech, využije ČAS všech možností, které moderní doba nabízí. Šetřili jste poctivě vydělané bodné a stravné do prasátka? Výborně, je právě čas jej vysypat a investovat do své kariéry.

 

Veškeré závody totiž budou probíhat pomocí virtuální reality. Prodejte tretry, s nimi na běžeckém pásu daleko nedoběhnete. A pokud ještě nemáte doma běžecký pás, neváhejte jej pořídit. S výběrem vám pomůže třeba tato recenze. Jakmile si trenažér pořídíte, snadno jej připojíte k televizi nebo počítači a pomocí snímače rychlosti běžíte a soutěžíte. Díky přístupovým údajům, které vždy obdrží oddíl po přihlášení svých závodníků přes online přihlášku na webu ČAS, se vám na obrazovce nezobrazí nikoliv náhodné kreslené postavičky, ale reálná podoba vašich soupeřů. Nasazení do jednotlivých rozběhů bude probíhat standardně jak jste zvyklí.

Virtuální realita jak ji znáte dosud. V nejbližších dnech si ale přímo z pokojíčku zazávodíte nejen proti oddílovým kolegům. Prostě to bude jako venku, ale už u toho nebude pršet nebo foukat protivítr. To bude osobáků...

Aby tohle všechno ale mohlo fungovat, je nutné ještě dnes odeslat předsedovi svého oddílu (v našem případě tedy p. Klvaňovi na email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.) fotografie své celé postavy zepředu, zboku i zezadu. V případě, že jste ambiciózní, zašlete i fotografii svého obličeje. Pozor, na veškerých fotografiích je nutné být oblečený v oddílovém dresu!

Předpokládá se, že by se první virtuální závody mohly odehrát už příští týden. Pro náš oddíl je to skvělá zpráva, neboť v pátek 17. dubna máme v plánu uspořádat Zahajovací závody mužů, žen, mládeže a staršího žactva a Přerovskou desítku. Osahat si závodění přes virtuální realitu budete moct i o týden dříve, kdy se uskuteční První virtuální házení. K němu nebudete potřebovat trenažér, ale ovladač, který změří rychlost, sílu a úhel vašeho odhodu a z něj dopočítá dosaženou vzdálenost. Vrhači se navíc mohou radovat, že se jejich prasátko příliš neotřese. Ceny těchto zařízení se pohybují v o řád nižší kategorii než ceny trenažérů.