Vstup do letošní ligy se nám povedl na jedničku - ženy první, muži druzí

Druhá liga mužů a žen zahájila své soutěže o uplynulém víkendu. Výběry SK Přerov letos opět startují ve skupině F, tedy v jihomoravské skupině. První kolo se konalo v neděli 18. května na olomouckém stadionu a za náš oddíl nastoupilo celkem 20 mužů a 19 žen, což je velmi solidní účast. Doufejme, že v dalším kole se nám podaří takovou účast zopakovat, neboť jak jsme se přesvědčili, i toto je jedna z cest k úspěchu.

Jelikož jsme z Přerova jeli časně a z nádraží šli svižným krokem, byli jsme na stadioně první, a tak jsme mohli zaujmout VIP pozice na tribuně (čti u cíle). Snad všem kromě Koutni byla děsná zima, a tak se někteří uklidili zahřát do haly. Ostatní se nevzdali a zasmáli se hned z kraje, když první slova hlasatele byla „A už je to tady zase…“. Kajsa se marně snažila učit na státnice, které ji čekaly hned další den (tvrdila, že nic neumí, avšak ze spolehlivých zdrojů mám informace, že měla samá Ačka).

V rámci studia si Kajsa vzpomněla, jak jsme před dávnými časy, kdy jsme ještě jezdili autobusem do Opavy, sepisovali své cíle pro každý závod a za každý nesplněný následně vybírali 5 Kč do oddílové kasičky a rozhodla se tuto tradici obnovit ve prospěch občerstvení na prestižním domácím mítinku Gasmask Minizisk Desetiboj. Někteří si napsali opravdu hezké cíle a těm patří pochvala, obzvláště pokud je splnili. Ostatní, kteří skrblí každou korunu a zdráhali se něco kloudného zapsat, si zaslouží pověsit za uši do průvanu. Patří k nim i hluboko podceněné výkony, např. zaběhnout 200 m pod 30 sekund, jak si přál jeden nejmenovaný běžec O.F.

Absolutorium zaslouží Helena Tomková, která vyhrála všechny tři své disicplíny a získala tak 21 bodů. (Malá technická poznámka- jelikož je v soutěži pouze pět družstev žen, boduje jen nejlepších šest závodnic, a to 7-5-4-3-2-1 body. Mužská soutěž je bodována klasicky 11-9-8….2-1.) Hela vyhrála dálku (541 cm), trojskok (11,67 m) i 100 m př. (14,29 s). V trojskoku celou soutěž zdramatizovala v poslední sérii, kde o 37 cm přeskočila doposud vedoucí Evu Šutovou z Kroměříže, která se sice ještě také zlepšila, ale na naši Helu to nestačilo.

Tomkova a Baluskova

Start na 100m př. - druhá zprava Balůsková, třetí Tomková

Další vítězství přidala Adéla Balůsková ve skoku vysokém. Po problémech na výšce 154 cm, kde se zachraňovala třetím pokusem, se rozeskákala a zvítězila za 163 cm. K výbornému výkonu se vyburcovala Veronika Čejnová, která si vylepšila osobák o těžko uvěřitelných 9 cm a za výkon 154 cm byla třetí. Nedařilo se Veronice Májové, zvládla jen 145 cm a byla čtvrtá.

Balůsková i Májová nastoupily také v běhu na 400 m př. Před startem se obě klepaly jako osiky a nechtělo se jim ani vyslékat do dresu, ani na start. Favoritkou běhu byla Šárka Klvaňová, která této roli dostála a přesvědčivým výkonem zajistila další první místo pro Přerov (67,88 s). Májová doběhla třetí (73,44 s), Balůsková čtvrtá (73,53 s). Balůsková přidala ještě třetí místo na krátkých překážkách (16,29 s), Klvaňová byla pátá v oštěpu (29,13 m).

Další cenné body přidaly i ostatní vrhačky. Nejúspěšnější byla Stanislava Bubíková, která bodovala druhým místem v disku (33,07 m) a čtvrtým v kouli (9,93 m). Martina Koutňáková si v kouli vylepšila osobák o rovného půl metru a za výkon 9,90 m obsadila páté místo, stejně jako v disku (29,08 m). Nedařilo se jí v kladivu, kde po pěti křížcích zajistila body hodem krátkým 21,33 m (čtvrté místo). Šestá v hodu oštěpem byla Barbora Zatloukalová (28,92 m).

Mezi půlkařkami se neztratila Barbora Hastíková, která finišovala v čase 2:53,85 min. Lucie Václavíčková byla šestá (2:56,25 min).

Bodově úspěšné byly také hostující závodnice. Kateřina Božková se podělila o páté místo na stovce s břeclavskou Blanářovou (13,40 s) a pátá byla také na dvojnásobné trati (27,74 s). Čtvrtá v běhu na 400 m byla Markéta Klusáčková (64,35 s). Šesté místo na dvoustovce obsadila Anna Todorová (28,46 s), stejně jako Anna Plisková na čtvrtce (66,61 s). Společně také nastoupily do štafety na 4x100 metrů, ve které doběhly třetí (53,06 s) a získaly tak poslední 4 body pro SK Přerov. Po štafetách již bylo jasné, že ženy Přerova první kolo vyhrály. I když bodové rozestupy prvních tří celků nebyly příliš velké, vybudoval si Přerov mírný náskok, který bude obhajovat a snad jej i navýší v dalším kole.

Bohužel nebodovaly Tereza Dobiášová, Nikola Dvorská, Sára Kolomazníková, Andrea Plhalová ani Anna Špačková.

 

Úvodní závod se vydařil také mužům, kteří vybojovali druhou příčku. Soutěž suverénně vyhráli muži AK PSK Zlín, kteří usilují o návrat do I. ligy. Z přerovských borců byli bodově nejúspěšnější Aleš Řihošek a Pavel Kolomazník, na které se naše družstvo spoléhá již několikátou sezónu.

Aleš se tentokrát musel sklonit před silnějším soupeřem v obou překážkových bězích, ovšem ani dvě druhá místa nejsou nikterak špatná. Stodesítku zvládl za 18,37 s, čtvrtku za 60,76 s. Na dlouhých překážkách ve stejném běhu startovali také Rostislav Mališka a Ondřej Zamec. Druhý jmenovaný měl kolizi hned s třetí překážkou a po ošklivém pádu závod nedokončil. Rosťa boural u předposlední překážky, ale nepřekonal ji podle pravidel a byl dodatečně diskvalifikován.

Pavlu Kolomazníkovi se vyvedl především hod diskem, kde obsadil druhou pozici za 36,34 m. O příčku níže figuruje ve výsledcích koule (11,71 m). Nejméně spokojený byl s kladivem, kde se sice dostal do finále a byl osmý, ale rozhodně má na víc než 26,11 m. Ve vrhačských sektorech kromě něj bojovali také Martin Olšer a Lukáš Lehocký a oba posbírali další cenné body. Olšer byl dvakrát šestý, a to v disku (34,46 m) a oštěpu (43,51 m), navíc přidal ještě osmé místo v kouli (11,17 m). Zde se více dařilo Lehockému, který byl za předvedených 11,65 m čtvrtý. Bodoval také devátým místem v oštěpu (40,18 m).

Mezi půlkaři se do povědomí ostatních jistě zapsal Ondřej Fojtů, vítěz druhého běhu (2:08,28 min). Jeho čas stačil na celkové páté místo a kdyby byl nasazen do prvního běhu, jistě by mohl ve finiši proti dalším soupeřům ukrojit další cenné desetinky. Celkově desátý byl Ondřej Zamec (2:14,39 min). Fojtů startoval také na poloviční trati. Druhý běh byl ze dvou třetin obsazen přerovskými závodníky – po ohromném finiši jej vyhrál Dominik Kantor (56,78 s/ celkově šestý). Fojtů bral body za sedmé místo (56,98 s) a Jan Jakubíček bodoval na desáté pozici (62,60 s).

Fojtu Ondrej

Ondřej Fojtů

Pátý ve výšce byl Daniel Pátek (176 cm). Bohužel nenavázal na svůj osobní rekord, který předvedl v úterý na Poháru rozhlasu v Přerově (181 cm). Osmé místo obsadil Aleš Řihošek (166 cm). Celkem 16 bodů posbírali naši chlapci v dálce – nejdále skočil a asi nejméně spokojený byl Pavel Mikuláček (557 cm/ 5. místo). Jeho dlouhodobým cílem je skočit 600 cm (osobní rekord z loňského května má 593 cm). Hned za ním se seřadili Jan Koňařík (550 cm) a Daniel Pátek (542 cm), Vojtěch Rakušan byl desátý (509 cm).

Někteří z nich ještě neměli písku po dálce dost, a tak se šli válet ještě při trojskoku. Ale už méně úspěšně – nejlépe se umístil hostující Jan Holoch na sedmé příčce (11,73 m), Konařík byl osmý (11,62 m) a Mikuláček desátý (11,33 m). Holoch bodoval také na krátkých překážkách šestým místem (20,71 s).

Krásné čtvrté místo v královské disciplíně, běhu na 100 metrů, vybojoval Rostislav Mališka (11,89 s). Desátý byl věkem teprve starší žák David Drštička (12,36 s).

Hned trojnásobnou účast jsme měli v běhu na 3000 metrů. Jan Jakubíček také díky skvělému finiši doběhl na sedmém místě (10:07,32 min) a o čtyři desetiny zaostal za svým osobákem z letošního dubna. Již od počátku se v početnejší skupince, u které se očekával souboj o desáté místo, pohybovali Zdeněk Doležal a Ondřej Slaměník. Skupinka se později protrhala, ale Ondra bojoval až do posledního metru a desáté místo prohrál doslova na cílové čáře o půl vteřinky (10:18,05 min). Zdeněk byl dvanáctý s menším odstupem (10:26,20 min).

Zlatým hřebem celého atletického klání byla mužská štafeta na 4x100 m. Štafeta A byla tvořena výběrem mladých, rychlých a také seběhaných nadějí, které si nakonec doběhly pro druhé místo jak ve svém běhu, tak celkově (46,45 s). Štafetu rozebíhal Pavel Mikuláček, druhý úsek běžel Vojtěch Rakušan, třetí David Drštička a finišoval Rosťa Mališka. Štafeta B měla nepoměrně menší cíle, a to zejména předat a doběhnout. Její jádro tvořila dvojice Jan Koňařík a Aleš Řihošek, kteří již dlouhé roky okupují první a druhý úsek jak krátké, tak dlouhé štafety. Do party se k nim tentokrát přidali Ondřej Fojtů a Dominik Kantor. Společnými silami tato čveřice vybojovala první místo v rozběhu a celkově šestou příčku (48,45 s).

Emoce při těchto bězích řádily především na tribuně, kde všichni fandili ve stoje a hnali naše kluky do cíle z plna hrdla. Koutňa jako již tradičně povzbuzovala všechny bez ohledu na vzdálenost desítek metrů, kterou musela ukřičet.

 

Kompletní výsledky zde

Nepřehlédněte

           

 

     

 

 pokyny k odjezdum

 

 Dres na cestách

© 2010-2024 Atletika SK Přerov. Všechna práva vyhrazena.