Starší žákyně zvítězily na vánočním utkání v Olomouci

V pátek 14. prosince se v Olomouci konal již 16. ročník Vánočního přátelského utkání žactva. SK Přerov sice postavil všechna čtyři družstva, nicméně díky neúčasti mnohých závodníků jsme měli v některých kategoriích dokonce problém sestavit štafetu! Báječný dárek pro trenérku si připravily starší žákyně, které překonávaly rekordy jako na běžícím páse a navrch coby družstvo zvítězily.

Družstvo starších žákyň suverénně zvítězilo s náskokem 38 bodů před AK Olomouc, když nasbíralo 118 bodů. Těsně třetí byly mladší žákyně (71 bodů), které na druhý AC Prostějov ztratily tři body. Mladší i starší žáci skončili s odstupem na čtvrtém místě (obě družstva měla pouze čtyři členy). V celkovém pořadí se naše družstva umístila rovněž na čtvrtém místě ziskem 12 hlavních bodů (sčítala se jednotlivá umístění družstev podle kategorií). Třetí Šumperk nasbíral rovněž 12 bodů, v jeho prospěch však rozhodlo více nasbíraných pomocných bodů. K celkovému třetímu místu by stačilo, aby mladší žákyně nasbíraly o čtyři body více, což by je posunulo na druhé místo a získaly by chybějící jeden hlavní bod.

Starší žákyně   Starší žáci
1. SK Přerov 118 b   1. AC Prostějov 116 b
2. AK Olomouc 80 b   2. TJ Šumperk 92 b
3. TJ Šumperk 80 b   3. AK Olomouc 79 b
4. AC Prostějov 74 b   4. SK Přerov 44 b
             
Mladší žákyně   Mladší žáci
1. AK Olomouc 154 b   1. AC Prostějov 141 b
2. AC Prostějov 74 b   2. AK Olomouc 135 b
3. SK Přerov 71 b   3. TJ Šumperk 60 b
4. TJ Šumperk 66 b   4. SK Přerov 29 b
         
Celkové pořadí        
1. AK Olomouc 8 b (448 b)        
2. AC Prostějov 8 b (375 b)        
3. TJ Šumperk 12 b (298 b)        
4. SK Přerov 12 b (262 b)        


Starší žákyně podaly výborný týmový výkon
Osobákovou krasojízdu předvedly starší žákyně a výrazně předčily očekávání své trenérky Kolomazníkové. V běhu na 60 m překážek navíc nedaly nikomu šanci a všechny tři cenné kovy putovaly do Přerova! Zvítězila Gabriela Patalová (9,51 s), druhá byla Tereza Válková (9,79 s / OR) a třetí Hana Dohnalová (10,01 s / OR). Body za osmé místo v této disciplíně přidala také Petra Jusková (12,67 s / OR).

Hattrick starších žákyň na překážkách - zleva Tereza Válková, Gabriela Patalová a Hana Dohnalová.

Velkou radost měla Gabriela Patalová z dálky, když se jí ve třetí sérii podařilo skočit 521 centimetrů. Odraz na prkně trefila na milimetr přesně a radovala se z nového halového osobního rekordu a zlaté medaile. Venku má skočeno ještě o 5 cm více. Závěrečný čtvrtý pokus si nechala roztleskat a doufala v další zlepšení osobáku, tentokrát ale bohužel přešlápla. Na medaili dosáhla také v běhu na 60 metrů, ve kterém si vylepšila osobní rekord na 8,35 s a brala třetí místo.

O první místo v běhu na 800 metrů až do posledního metru bojovala Petra Jusková, v závěrečném finiši ale nakonec podlehla šumperské Linhartové. I ona si vylepšila osobní rekord, a to rovnou o několik vteřin (2:52,79 min).

Výborně se ve výškařském sektoru prezentovala Hana Dohnalová. Pěkná technika zaujala také olomouckou trenérku. Škoda druhého a třetího pokusu na 149 cm, ve kterých laťka spadla opravdu jen velmi těsně. Hana v soutěži zapsala nejvíce 146 cm (centimetr pod osobním rekordem) a brala druhé místo. K tomu přidala ještě jeden osobní rekord v dálce (459 cm / 4. místo).

Bronzovou medaili vybojovala také Tereza Teličková ve vrhu koulí, když si vylepšila osobní maximum na 8,62 m. Osobák si dala také v dálce - 453 cm znamenalo šesté místo. Třetí doběhla i štafeta na 4x200 metrů ve složení Nikola Vyhňáková, Tereza Teličková, Agáta Kubová a Petra Jusková (2:09,33 min). Finišmanka Jusková držela celé kolo štafetu dokonce na druhém místě, nicméně stejně jako na půlce i ve štafetě podlehla finiši rivalky ze Šumperka - a tentokrát to bylo ještě těsnější, dělily je jen 4 setiny.

O vyrovnání osobního rekordu ve výšce usilovala Adéla Mikešová, nakonec ale neúspěšně. Za výkon 143 cm brala čtvrté místo a zlepšila si "alespoň" halový osobák. Svá halová maxima posunula i v dalších disciplínách - v kouli (8,00 m / 7. místo) a běhu na 60 metrů (8,89 s / 10. místo). Šestá na šedesátce byla Nikola Vyhňáková (8,81 s / OR) a osmá Tereza Válková (8,83 s / OR). Vyhňáková mohla o body bojovat také ve výšce, na 130 cm se ale zablokovala a ze soutěže odstoupila. Za zapsaných 125 cm tak brala deváté místo, přičemž její osobák má hodnotu 141 cm.

Bohužel bez bodů zůstala Agáta Kubová v kouli, když obsadila první nebodovanou jedenáctou pozici (7,01 m).


Mladší žákyně vytáhla nahoru Drozdová
Alice Drozdová
se v Olomouci rozloučila s kategorií mladších žákyň ve velkém stylu. Nejprve suverénně zvítězila v běhu na 60 m překážek, když zaběhla svůj druhý nejlepší čas v životě (9,63 s) a navázala také rychlou šedesátkou za 8,60 s (6. místo). To nejlepší si schovala až do své třetí disciplíny, dálky. Hned prvním pokusem atakovala osobní rekord, avšak za ním o jeden centimetr zaostala. Ve druhém pokusu dolétla o poznání dál a naměřeným 473 cm ani nemohla uvěřit! Daleký byl i třetí pokus, který měřil 464 cm. Alice kromě osobního rekordu vylepšila také své vlastní přerovské halové maximum a v této disciplíně zvítězila.

Druhou individuální medaili vybojovala Silvie Beňová, která na závody odcestovala i přes začínající nemoc. Na druhé místo jí nakonec stačil i výkon daleko za jejími možnostmi (9,71 m). O čtyři desetiny utekl bronz Kateřině Hrazdirové v běhu na 800 metrů, když stejně jako Jusková prohrála až na cílové čáře (2:57,53 min / halový OR). Páté místo brala Tereza Novotná a také ona si vylepšila halový osobák (2:59,01 min).

Z osobního rekordu ve vrhu koulí se radovala Sofie Štajnarová (9,11 m), bohužel ale obsadila nepopulární čtvrté místo. V dálce se prala s rozběhem, ale i tak si vylepšila halový osobák na 421 cm (a také si dala osobák na neodrazovou nohu 380 cm) a brala sedmé místo. Na 130 centimetrech byla ve výšce třikrát neúspěšná Kristýna Gracová a obsadila tak osmé místo za výkon 125 cm (halový osobní rekord). Skvěle zaběhla překážky, když si své maximum vylepšila o několik desetin na 12,25 s. Radost jí zkazilo to nejtěsnější možné jedenácté místo - s desátou Grigelovou z Prostějova prohrála jen o tisíciny sekundy (shodou okolností spolu běžely v rozběhu). Jedenáctá byla také Novotná na hladké šedesátce (9,09 s / vyrovnaný OR).

Stejně jako starší žákyně vybojovala mladší děvčata bronzovou medaili ve štafetovém závodě. Čtveřice Tereza Novotná, Kristýna Gracová, Kateřina Hrazdirová a Sofie Štajnarová zaběhla čtyři kola za 2:14,00 min. Štajnarová přebírala štafetu společně s Prostějovem, v závěrečném kole si ale vybudovala nepatrný náskok a cílem proběhla jako třetí.


Bylo nás... čtyři
Družstva mladších i starších žáků byla z různých důvodů oslabená a nakonec se sešla pouze v počtu čtyř závodníků, což je sice akorát na štafetu, ale málo pro družstvo (pokud nejsou všichni čtyři mistry ČR, což naši hoši zatím nejsou). I přesto, že se nedaly čekat zázraky, se naši hoši prosadili alespoň individuálně.

Starším žákům se vydařily zejména překážky - Mikuláš Trojek bral stříbro (9,28 s) a Vít Zdražil bronz (9,36 s). Oba dva si navíc vylepšili osobní rekord. Dělené čtvrté až šesté místo obsadil Zdražil v běhu na 60 metrů a přidal další osobák (7,83 s). Trojek byl v kouli osmý (9,76 m / halový OR).

Mikuláš Trojek a Vít Zdražil se radují z medaile za překážky.

Bronzovou medaili vybojoval také Adam Houšťava ve skoku dalekém, když si vylepšil halový osobák na 491 cm. K tomu přidal ještě deváté místo v běhu na 60 metrů (8,35 s). Pátý byl v běhu na 800 metrů Jáchym Kouba (2:34,18 min / halový OR). Osobní maximum si zlepšil také v kouli (6,53 m) a bral deváté místo.

O bronz bojovali chlapci také ve štafetě. Zdražil ji nadějně rozeběhl, pokračoval Kouba a na třetím úseku Houšťava. Ten by předával Trojkovi na třetím místě, kdyby Mikuláš nebyl přemotivovaný a nevyběhl z předávkového území ještě před obdržením kolíku. Místo solidního času (hoši měli rozběhnuto na čas pod dvě minuty) tak svítí ve výsledcích u SK Přerov DNF.

Žactvo SK Přerov v Olomouci. Horní řada zleva: Ondřej Béňa, Vít Zdražil, David Martinec, Jáchym Kouba, David Hastík, Adam Houšťava, Vojtěch Karlík, Mikuláš Trojek, Kristýna Gracová, Sofie Štajnarová, Agáta Kubová, Tereza Teličková, Petra Jusková, Adéla Mikešová a Silvie Beňová. Spodní řada zleva: Hana Dohnalová, Gabriela Patalová, Tereza Válková, Alice Drozdová, Nikola Vyhňáková, Tereza Novotná a Kateřina Hrazdirová.

Jedinou medaili mladších žáků vybojoval Vojtěch Karlík v běhu na 800 metrů. Stříbro uhájil před prostějovským Slavíčkem o necelou půlvteřinu (2:36,0 min). Body přidal také v běhu na 60 metrů, když si vylepšil osobák na 8,71 s. Dvě halová maxima si posunul také David Hastík. Nejdříve byl pátý v dálce (447 cm) a poté přidal ještě desáté místo v běhu na 60 metrů (8,81 s).

Na deváté pozici se mezi koulaři umístil Ondřej Béňa (7,57 m / OR). Osobní rekord si vylepšil také na překážkách, na body však nedosáhl (13,40 s / 13. místo). Jedenáctý v téže disciplíně byl David Martinec (12,52 s). O jednu příčku si polepšil v dálce a přispěl družstvu jedním bodem (400 cm). V obou disciplínách se navíc radoval z osobního rekordu.

Štafetu na 4x200 metrů dobře rozeběhl Karlík, Béňa s Martincem však na svých úsecích ztratili cenné vteřiny a finišman Hastík bojoval o třetí místo. To nakonec neudržel, v závěrečných metrech podlehl náporu Šumperku a Přerováci tedy brali těsné čtvrté místo. Časem 2:09,04 min se však zařadili na druhé místo přerovských historických tabulek.

Halová sezóna bude pokračovat hned od začátku ledna - termíny všech závodů najdete na našem webu. Pečlivě si je poznačte a s účastí na všech závodech, které se týkají vaší věkové kategorie, počítejte!


Kompletní výsledky zde
Fotogalerie zde
Videogalerie zde

Nepřehlédněte

           

 

     

 

 pokyny k odjezdum

 

 Dres na cestách

© 2010-2024 Atletika SK Přerov. Všechna práva vyhrazena.