Marek Beňa čtvrtý na MČR v maratonu

Vytisknout

V neděli 6. května se konal Volkswagen Maraton Praha, který byl zároveň Mistrovstvím ČR v maratonu. V závodě startovali také přerovští běžci Marek Beňa a Tomáš Kašpařík. Rychlejší byl Beňa, který je na této trati zkušenějším závodníkem. Beňa atakoval své osobní maximum a navíc obsadil solidní sedmé místo ve své kategorii M40.

Na start se postavil jen měsíc po maratonu v Bratislavě, kde si vylepšil osobní maximum na 2:47:19 hod. Tento čas je dokonce šestý nejlepší v přerovské historii! Podle svých slov odjel na maraton do Prahy bez větších ambicí a snažil se hlavně nepřepálit začátek jako na Slovensku. Taktika běžet podle tepové frekvence mu vycházela téměř do konce a až tři kilometry před cílem mu náznaky křečí v nohách nedovolovaly vystupňovat tempo. I tak doběhl závod ve svém druhém nejlepším životním čase 2:48:12 hod. Celkově doběhl na 59. pozici a ve své kategorii sedmý. V rámci hodnocení MČR to bylo dokonce celkové osmnácté a v kategorii čtvrté místo!

Marek Beňa na maratonu v Praze.


Maratonskou premiéru měl v Praze Tomáš Kašpařík. "Na závod jsem se vzhledem ke zdravotním problémům nestihl připravit, přesto jsem s výsledkem celkem spokojen, byl to můj první oficiální maraton. Prvních cca 30 km se běželo nádherně, pak už jsem cítil, že nemám na tak dlouhé běhy natrénováno a zvolnil jsem. Bohužel zdravotní potíže se samozřejmě zázrakem nevyřešily, takže na další větší závod to zatím nevidím," komentoval svůj výkon běžec. Závod dokončil v čase 3:17:26 hod a zařadil se na 34. místo historických tabulek Přerova.

Jako přípravu na závod zvolil Běh Markovicou v Kolšově u Zábřeha. Náročná trať mu opět celkem sedla a obhájil pozici na stupních vítězů v kategorii. Trať dlouhou 8250 metrů zvládl za 37:14 minut a ve své kategorii doběhl druhý. Celkově se umístil na osmém místě.

Kompletní výsledky Volkswagen Maratonu Praha najdete zde.
Kompletní výsledky Běhu Markovicou jsou ke stažení v příloze.

Přílohy:
Download this file (23_chlapak_1807.pdf)Běh Markovicou - výsledky91 kB