MČR v maratonu bylo s přerovskou účastí

Vytisknout

Mistrovství ČR v maratonu se konalo v sobotu 5. května v Praze a na jeho start se postavili také čtyři přerovští běžci. Nejrychlejším z nich byl Petr Kučera, který doběhl v celkovém pořadí na 102. místě (2:47:16 hod). Pod tři hodiny zaběhl maraton také Zdeněk Doležal a umístil se na 223. pozici (2:57:25 hod).

S bolestí achillovy šlachy se během závodu potýkal Tomáš Kašpařík, přesto doběhl v čase srovnatelném s loňským (3:21:15 hod / 842. místo). I po zdravotních problémech si dokázal vylepšit osobní rekord Jiří Skřeček (3:30:50 min). "Asi na dvacátém kilometru jsem doběhl vodiče, se kterými jsem chtěl běžet, ale stále jsem si běžel svoje. Až na otočce na Smíchově, kdy začalo foukat trochu proti jsem se zařadil do skupinky s vodičem a asi do čtyřicátého kilometru jsem běžel s nimi. Pak jsem cítil ještě sílu, že můžu zrychlit a upaloval do cíle v novém osobním rekordu. Celý závod se mi běželo skvěle a odběhl jsem jej bez nějaké krize," hodnotil závod přerovský běžec.

Jiří Skřeček na maratónské trati.

I před maratonem byl závodně aktivní Tomáš Kašpařík. Poslední dubnovou sobotu se zúčastnil Bělkovického krosu a byl úspěšný - ve své kategorii B doběhl na druhém místě. 9600 metrů zaběhl za 42:59 minut. V úterý 30. dubna startoval v Kolšově na Běhu Markovicou a i tam se dokázal prosadit, když doběhl pátý. Trať měřila 8250 metrů a Kašpařík ji zvládl za 38:34 min.

Pokračoval také Běžecký pohár dětí a mládeže Olomouckého kraje. Hášova běhu do vrchu se v sobotu 5. května zúčastnili bratři Koubovi. Pro oba se jednalo o novou zkušenost - startovalo se intervalově ve dvojicích po třiceti vteřinách, takže hoši ani po doběhnutí neměli představu o tom, jak se umístili. Trať měřila 190 metrů s převýšením 35 m. Jáchym Kouba (na fotografii níže) nakonec obsadil šesté místo v kategorii mladších dorostenců (roč. 2003-2004), když kopec vyběhl za 46:71 s. Mladší Jonatan Kouba startoval mezi mladšími žáky (roč. 2007-2008) a umístil se na desáté pozici (1:01:59 min).

MČR v maratonu (Pražský maraton) - výsledky
Kompletní výsledky ostatních závodů jsou ke stažení v příloze.