Starší žákyně v neděli bojovaly na MMaS družstev

Velký úspěch letos slavilo družstvo starších žákyň, když se jim povedlo postoupit na Mistrovství Moravy a Slezska družstev. Klíčem k postupu přitom bylo umístit se mezi prvními čtyřmi družstvy po 3 kolech krajských přeborů, což se našim dívkám s přehledem povedlo. V krajské soutěži obsadily celkové třetí místo a dokonce ohrožovaly i to druhé, když se jim v závěrečném třetím kole na domácí půdě v Přerově podařilo prohnat AK Olomouc a umístit se na druhé pozici.

Den D nastal v neděli 15. září, kdy Uherské Hradiště hostilo MMaS. Pro některé týmy byla už jen účast zde velkým úspěchem, pro jiné to byla jen zastávka před MČR družstev, kam postoupila opět čtyři nejlepší družstva. Bohužel našim děvčatům veškeré ambice na solidní umístění pohasly ještě před odjezdem - ze zdravotních důvodů totiž vynechala závod hned šestice našich atletek (Petra Jusková, Agáta Kubová, Adéla Mikešová, Tereza Novotná, Tereza Teličková a Aneta Ulehlová). Na jih Moravy tak odcestovalo pouze devět atletek a už dopředu bylo jasné, že proti dvacetičlenným týmům to budou mít hodně těžké.

I když se děvčata těšila a byla odhodlaná podat dobré výkony, příliš se jim nedařilo. Náladu si nakonec spravila až v samotném závěru, když zaběhla své sezónní maximum ve štafetě na 4x60 metrů. Kvarteto Elena Laitochová, Alice Drozdová, Tereza Válková a Nikola Vyhňáková svůj rozběh s přehledem vyhrálo a celkově bralo sedmé místo (31,93 s).

I přes slabší výkony v dalších disciplínách se potvrdilo, že přerovské holky umí překážky. Třetí doběhla Tereza Válková na stovce (15,15 s) a stejné umístění brala Alice Drozdová na dvoustovce (31,05 s). Zejména stovka překážek byla napínavá a rozhodovalo se opravdu až v posledních metrech. Čtrnáctý čas zaběhla na stovce Hana Dohnalová (17,39 s) a na dvojnásobné trati byla dvacátá Barbora Železná (44,01 s).

Velké naděje jsme vkládali do dálky. Děvčata však bojovala s rozběhem a úspěchem byl vlastně každý změřený pokus, protože i sotva centimetrový přešlap už je přešlap... Ve třetí sérii o finále zabojovala Drozdová a dokázala se oproti předchozím pokusům zlepšit, bohužel výkon 485 cm stačil "jen" na deváté místo. Ostatní děvčata na body nedosáhla - Nikola Vyhňáková byla devatenáctá (456 cm), Hana Dohnalová dvacátá první (451 cm) a Sofie Štajnarová dvacátá osmá (376 cm).

V soutěži výškařek se lámal chleba nečekaně brzy - na 153 cm vypadla hned šestice závodnic, bohužel mezi nimi byla i přerovská Dohnalová. Na předchozích výškách navíc hodně opravovala a tak za výkon 149 cm brala dělené deváté místo.

Alice Drozdová v (nakonec úspěšném) souboji s porubskou Dokulilovou o třetí místo na 200 metrů překážek. (Zdroj: Atletika Poruba)

Jen těsně body unikly Kateřině Hrazdirové mezi půlkařkami. Hrazdirová je sice ještě mladší žákyně, nicméně ani mezi zkušenějšími závodnicemi se neztratila a v závěrečných desítkách metrů postupně předbíhala jednu za druhou. Na body ale její výkon bohužel nestačil, doběhla v čase 2:43,20 min jedenáctá.

První nepostupující místo do finále sprinterek na 60 metrů obsadila Elena Laitochová (8,62 s / 13. místo). Na dohled měla body také v běhu na 150 metrů, kde byla čtrnáctá (20,96 s). Ještě o čtyři setinky byla rychlejší Tereza Válková na třinácté pozici. Pětadvacátá v běhu na 60 metrů byla Barbora Železná (9,52 s). 

Na třístovce zaběhla solidní čas po krátké nemoci Nikola Vyhňáková (47,44 s) a také ona bohužel zůstala těsně za body na třináctém místě. Sofie Štajnarová doběhla sedmnáctá (50,21 s).

Mezi vrhačkami se představila Natálie Horáčková. Nejvíce se jí dařilo v oštěpu, ve kterém brala šestnácté místo (23,72 m). O sedm příček si pohoršila v kouli (6,06 m) a vůbec se jí nedařilo v kladivu, kde jí rozhodčí neměřili ani jeden pokus.

Přerovská výprava na nádraží v Uherském Hradišti. Zleva sedí Hana Dohnalová, Alice Drozdová a Vojtěch Karlík, zleva stojí Kateřina Hrazdirová, Sofie Štajnarová, Tereza Válková, Elena Laitochová, Barbora Železná a Natálie Horáčková. Chybí Nikola Vyhňáková a Jáchym Kouba, kteří domů cestovali samostatně.

Dohromady naše žákyně vybojovaly 23,5 bodu a obsadily poslední jedenácté místo. Ještě před štafetami ale držely krok s předposlední Břeclaví, ta jim ale v závěru dne odskočila o 9,5 bodu. Pro děvčata se jednalo především o další zkušenosti s kvalitně obsazeným závodem, což se jim před nadcházejícím MČR může jen hodit.

Kromě děvčat jsme na startu viděli také dva přerovské hochy - Vojtěcha Karlíka a Jáchyma Koubu. Ti startovali mimo bodování v běhu na 1500 metrů překážek. Karlík odcestoval do Hradiště s cílem zlepšit svůj letošní čas a polepšit si v tabulkách, aby zvýšil své šance při výběru závodníků na MČR. Kouba mu měl být nápomocen a zkusit závod rozběhnout v potřebném tempu a pak to nějak doběhnout. Nakonec ale bylo všechno jinak - zatímco Karlík šel dopředu hned po startovním výstřelu, Kouba se zařadil ke konci startovního pole a marně se celý závod snažil oddílového kolegu dohnat. Nakonec Karlík svůj osobní rekord přeci jen vylepšil a doběhl pátý, jednalo se ale jen o kosmetickou úpravu o tři setiny na 5:13,57 min. Kouba se nakonec propracoval až na šesté místo a svůj čas vylepšil výrazněji (5:17,52 min).


I přes trošku slabší výsledky oproti očekávání jsme si závody užili. Ta druhá, zábavnější část, přišla při čekání na zpožděný rychlík... ale o tom zase až někdy jindy.

Atletika? Raději knihu!


Kompletní výsledky zde
Fotogalerie zde

Nepřehlédněte

           

 

     

 

 pokyny k odjezdum

 

 Dres na cestách

© 2010-2024 Atletika SK Přerov. Všechna práva vyhrazena.