Na Gigant do Ostravy míří pětice našich atletů

Mistrovství ČR juniorů a dorostu, často přezdívané jako Gigant, se uskuteční o nadcházejícím víkendu v ostravské hale. Díky svému postavení v letošních republikových tabulkách se na šampionát nominovalo 5 mladých přerovských atletů a atletek.

Dokonce v pěti disciplínách se představí dorostenky. Hned na úvod šampionátu se o finále v běhu na 60 m př. utkají Gabriela Patalová a Tereza Válková. V tabulkách je zatím lépe postavená Patalová (13. místo). Minulý týden si v Praze vylepšila osobák na 8,96 s a stala se druhou nejrychlejší přerovskou dorostenkou všech dob. Ve formě je ale také Válková, která si letos už několikrát vylepšila své maximum. Její zatím nejlepší výkon je 9,02 s a v tabulkách je jen tři místa za Patalovou. Poběží se tři rozběhy, z každého postoupí do finále dvě nejrychlejší (Q) a další dvě nejrychlejší ze všech rozběhů postoupí na čas (q).

Válková ale bude mít na pilno. Současně s překážkami totiž startuje také skok o tyči. V této disciplíně letos vylepšila přerovský rekord na 281 cm a v průběžných tabulkách ČR je čtrnáctá. Základní výška byla určena 256 cm a zvyšovat se bude po 15 cm - ve hře tedy bude nový osobák 286 cm a případně i 301 cm.

Naopak Patalová bude startovat v hodinových intervalech - v 10:00 ji čeká rozběh na 60 m př. a přesně o hodinu později rozběh na 60 metrů. V nejkratším sprintu se blýskla na začátku února, když se stala nejrychlejší přerovskou ženou v historii časem 8,01 s. Vzhledem k 26. místu v průběžných tabulkách ČR nejspíš o finále bojovat nebude, ale o čas pod 8 vteřin se jistě pokusí. Klíč k postupu do finále je stejný jako na překážkách. Pokud nad nimi uspěje, nastoupí do finále (ideálně společně s Válkovou :-) ) ve 12:00.

Po krátkém odpočinku ji čeká ještě její třetí disciplína, a to skok daleký v 15:15. Ve stejném sektoru vylepšila před 2 týdny přerovský rekord na 558 cm a figuruje na pátém místě tabulek ČR. Minulý týden v rámci pětiboje na tento výkon navázala skokem dlouhým 536 cm. Děvčata jsou ale vyrovnaná a překvapit může prakticky kdokoliv.

Velkým želízkem v ohni bude také junior Václav Vandrovec, který poběží 3000 metrů na závěr sobotního programu. V tabulkách mu patří zatím čtvrté místo výkonem 8:56,34 min, osobní rekord má ale z loňského MČR, kdy dokázal běžet ještě o 8 vteřin rychleji a byl pátý. Trojku zatím letos běžel jednou a suverénně zvítězil.

Druhou šanci na pěkné umístění bude mít i v neděli odpoledne, kdy se postaví na start patnáctistovky. V ní je na tom tabulkově sice hůř (14. místo), za to v ní ale minulý týden vylepšil přerovský halový rekord na 4:09,22 min a za svým maximem pod širým nebem zaostal jen o 13 setin.

S přestupem do kategorie dorostenek objevila novou disciplínu Hana Dohnalová a hned se v ní dokázala nominovat na MČR. V Olomouci atakovala hranici 11 metrů a i když jí 4 cm scházely, je v tabulkách ČR jedenáctá. O finálovou osmičku se pokusí v neděli od 12:45 hodin.

V koulařském sektoru uvidíme v neděli juniora Václava Rašku, pro kterého to bude premiérový start na MČR. V průběžných tabulkách je osmnáctý výkonem 12,64 m a jede sbírat především zkušenosti.

Na úplný závěr šampionátu by se ještě měla představit štafeta na 4x200 metrů dorostenek ve složení Gabriela Patalová, Tereza Válková, Hana Dohnalová a Alice Drozdová. Štafety se ale hlásí až na místě, a tak zatím není vůbec jasné, v jaké konkurenci děvčata poběží. Výzvou by jim měl být přerovský rekord 1:51,77 min, který v roce 2007 zaběhlo kvarteto Soňa Zapletalová, Nikola Spáčilová, Lucie Doležalová a Alena Müllerová. Součet osobních rekordů na dvoustovce našich děvčat je 1:50,31 min, jedná se ale o časy z venku, kde se běhá o něco rychleji. V hale dosud 200 m běžela pouze Patalová.


Držte našim závodníkům pěsti!

 

Přehled startů přerovských závodníků:

Sobota 10:00 Patalová Gabriela 60 m př. rozběh dorostenky
Sobota 10:00 Válková Tereza 60 m př. rozběh dorostenky
Sobota 10:00 Válková Tereza tyč finále dorostenky
Sobota 11:00 Patalová Gabriela 60 m rozběh dorostenky
Sobota 12:00 ??? Patalová Gabriela 60 m př. finále dorostenky
Sobota 12:00 ??? Válková Tereza 60 m př. finále dorostenky
Sobota 13:00 ??? Patalová Gabriela 60 m finále dorostenky
Sobota 15:15 Patalová Gabriela dálka finále dorostenky
Sobota 17:45 Vandrovec Václav 3000 m finále junioři
         
Neděle 12:45 Dohnalová Hana trojskok finále dorostenky
Neděle 13:20 Raška Václav koule finále junioři
Neděle 13:50 Vandrovec Václav 1500 m finále junioři
Neděle 14:00 Patalová G., Válková T., Dohnalová H., Drozdová A. 4x200 m finále dorostenky

 

Propozice závodu zde
Výsledky zde (průběžně aktualizováno)
Živý přenos zde

Nepřehlédněte

           

 

     

 

 pokyny k odjezdum

 

 Dres na cestách

© 2010-2024 Atletika SK Přerov. Všechna práva vyhrazena.