Na prvním ligovém kole padal jeden přerovský rekord za druhým

Zatímco v červnu soutěžila všechna družstva žactva a přípravek a už mají dokonce i základní kola soutěží uzavřená, mládeži a dospělým ligová sezóna začala teprve na začátku července. K prvnímu kolu II. ligy mužů a žen se severní moravská skupina sjela do Šumperka. Účast byla i díky prázdninám slabší, nicméně o skvělé výkony ani tak nebyla nouze. Hned v šesti disciplínách navíc padly přerovské rekordy - a všechny v několika věkových kategoriích!

Obě družstva dosáhla i na solidní umístění. Muži brali páté místo se ziskem 78 bodů, ženy byly jen o dva body šesté se 76 body. Do soutěže družstev je přitom letos přihlášeno 15 atletických oddílů!

Rovnou dva přerovské rekordy zapsala na své konto Gabriela Patalová, oba v kategoriích od dorostenek až po ženy. Na trati 100 metrů vystřídala na čele našich tabulek Helenu Tomkovou. Rekord padl hned v rozběhu (12,28 s), ve finále byla Patalová o 11 setinek pomalejší. Výzvou pro další závody pro ni však stále zůstává čas pod 12 sekund - právě tato hranice je historickým přerovským maximem měřeným ještě ručními stopkami.

Svůj vlastní rekord vylepšila v běhu na 200 metrů, když jej o několik setinek posunula na 25,46 s. Slušný výkon předvedla také v dálce - 557 cm. Ve všech disciplínách navíc obsadila druhé místo.

Rovněž druhá doběhla v přerovském rekordu štafeta na 4x100 metrů složená ze starších žákyň a dorostenek. Čtveřice Alice Drozdová, Hana Dohnalová, Elena Laitochová a Tereza Válková zvládla 400 metrů za 50,93 s a o dvě setiny vylepšila stávající přerovské maximum v kategoriích dorostenek, juniorek a žen do 22 let. V kategorii žen je rekord ještě o dalších 11 setin lepší, určitě je ale v silách našich dívek jej na některém z dalších závodů překonat.

Rekord padl také ve skoku o tyči. Postarala se o něj Tereza Válková, když své vlastní maximum v kategoriích dorostenek až žen vylepšila o 5 cm na výkon 285 cm. V soutěži navíc bodovala třetím místem. Startovala také na dvoustovce, kterou zvládla za 26,61 s a brala čtvrté místo.

Dvě šestá místa obsadila Hana Dohnalová, a to jak ve výšce (150 cm), tak v trojskoku (10,92 s). Sedmým místem bodovaly překážkářky - Nikola Dvorská na trati 100 metrů (19,00 s) a Veronika Klapilová na 400 m (81,03 s). Jen setinu na ni ztratila Eliška Škrabalová a byla osmá. Rovněž osmé místo obsadila Pavlína Vašinová mezi oštěpařkami (25,75 m) a poslední bod přidala ještě Petra Jusková na hladké čtyřstovce (68,90 s).

Tahounem družstva mužů byl David Drštička. Po třech letech znovu dokázal vylepšit své vlastní přerovské maximum mužů a mužů do 22 let v běhu na 400 metrů a časem 49,58 s zvítězil. K rekordu byl blízko také na poloviční trati. Zaběhl shodný čas jako je ten rekordní (22,08 s), v uznání mu ale zabránil vítr o síle +2,1 m/s. I na této trati zvítězil.

Ve stejných kategoriích dopomohl k rekordnímu výkonu a suverénnímu vítězství také štafetě na 4x100 metrů. Kvarteto Matěj Dluhoš, Petr Měřínský, Jonáš Váverka a David Drštička zaběhlo čas 44,12 s a o 18 setin vylepšilo stávající přerovské maximum. Zajímavostí je, že i u předchozího rekordu byli Dluhoš a Drštička - před 4 lety jej zaběhli s nyní už nezávodícími Vojtěchem Rakušanem a Rostislavem Mališkou.

Pro první místo si doběhl také vytrvalec Václav Vandrovec, tentokrát na trati 5000 metrů (15:49,05 min). No pomyslné stupně vítězů se prosadil ještě Václav Klvaňa v hodu oštěpem, když byl za výkon 49,32 m třetí. K tomu bodoval i šestým místem v kladivu (34,34 m).

Dvakrát pátý doběhl Jonáš Váverka - na dvoustovce (23,07 s) i dvojnásobné trati (51,22 s). Sedmý byl mezi stovkaři Matěj Dluhoš (11,31 s) a k tomu přidal osmé místo ve výšce (169 cm) a dělené deváté na 200 m (23,86 s). Desátým místem bodoval ještě Petr Měřínský na trati 100 metrů (11,56 s).

Někteří naši atleti či atletky v nabité konkurenci na body sice nedosáhli, nicméně každá účast se počítá! V početném startovním poli půlkařů doběhl "až" devatenáctý starší žák Vojtěch Karlík (č. 242), nicméně starší soupeři jej vytáhli k novému osobáku 2:17,13 min. Na stejné trati startoval také Jan Kadala (č. 259). Na patnáctistovce se představili Martin Kadala a Oliver Punge a také oni si vylepšili osobní rekordy - Kadala na 4:43,03 min a Punge na 4:44,21 min.

 

Druhé kolo se mělo konat v neděli 19. července v Ostravě, z důvodu mimořádných opatření vydaných pro Moravskoslezský kraj ale bylo zrušeno. Bude se hledat vhodný náhradní termín a pořadatel.


Kompletní výsledky zde
Fotogalerie zde

Foto - zdroj: Sára Kolomazníková

Nepřehlédněte

           

 

     

 

 pokyny k odjezdum

 

 Dres na cestách

© 2010-2024 Atletika SK Přerov. Všechna práva vyhrazena.