Kolomazník veze z MČR čtvrté místo a přerovský rekord!

Výborné bylo Mistrovství ČR mužů a žen v podání přerovských atletů. Přivítala je o tomto víkendu ostravská hala. Skvělého úspěchu dosáhl Jonáš Kolomazník v závodě na 60 m př., když obsadil čtvrté místo!

Po zranění stehna, které si přivodil hned na prvních závodech na začátku ledna, přitom nebylo vůbec jisté, jestli bude v halové sezóně ještě závodit. Podařilo se, po měsíční pauze se vrátil v neděli 12. února na krajských přeborech ve velkém stylu, když vylepšil svůj vlastní přerovský rekord na hodnotu 8,13 s a posunul se na 9. místo letošních tabulek ČR. Do Ostravy tak odjížděl jako jeden z kandidátů na postup do finále.

Hned v rozběhu mu připadla dráha hned vedle dlouholetého českého reprezentanta a rekordmana Petra Svobody. Nechal se s ním vytáhnout a hladce postoupil do finále ve vylepšeném osobáku 8,01 s. Bok po boku se sešli také ve finále. "Bylo to skvělé. Ve finále mi sice zmizel, ale v rozběhu mě pěkně táhl. Obecně to byl pro mě takový příjemný střet s realitou a s tím, kde chci v budoucnu být," neskrýval nadšení Kolomazník. Ten ve finále dokázal svůj čas ještě o 1 setinku vylepšit a zarovnat jej na krásných 8,00 s.

"Čas 8,00 s zní hodně parádnicky, ale každopádně nemůžu říct, že by to byl bezchybný běh. Ale rychleji už to prostě nešlo." Na bronz mu chybělo 5 setin, které ztratil na stejně starého Štěpána Schuberta z Jablonce nad Nisou. "Hlavně bych rád poděkoval svým ctěným rodičům, je to stejnou mírou jejich úspěch jako můj," uzavírá Kolomazník.

Zdroj: ČAS - Soňa Maléterová

A dařilo se také druhé přerovské překážkářce Tereze Válkové. Ta do Ostravy odjížděla s rozhodně menšími ambicemi jako Kolomazník, papírově patřila spíše ke slabším účastnicím, ale také se sluší dodat, že je stále ještě juniorka. I ona ale využila rychlejších soupeřek, které ji vytáhly k osobáku a zároveň přerovskému rekordu.

Z čela tabulek tak smazala Helenu Tomkovou, která je vedla už od roku 2010. Výkonem 8,79 s obsadila pěkné 13. místo mezi ženami a svou formu bude chtít prodat o nadcházejícím víkendu na MČR své kategorie. Mohla by bojovat i o medaile, aktuálně je v republikových tabulkách na děleném druhém místě, ale jak sama říká, na překážkách se může stát cokoliv.

Spokojená odjížděla z Ostravy i Gabriela Patalová. Na MČR se dostala až z pozice první náhradnice, takže už jen nebýt poslední by byl pro ni úspěch. Přestože ale první a třetí pokus přešlápla, všechny včetně toho jediného měřeného byly daleké a potvrdila, že její nominační výkon z minulého týdne 560 cm nebyla náhoda. Na vrcholné akci skočila jen o 5 cm méně a za 555 cm brala krásné 10. místo.

Od postupu do finálové osmičky ji přitom dělily pouhé 4 cm a dokonce i dlouho figurovala na průběžném sedmém místě. I tento úspěch jí dává velkou motivaci na léto - stejně jako Kolomazník je v kategorii dospělých teprve prvním rokem a tak může ještě 3 roky startovat také na MČR do 22 let. To se však koná jen venku na dráze.

Přerovští překážkáři a jejich fanoušci, zleva David Skřeček, Tereza Tichá, Jonáš Kolomazník, Tereza Válková a Matěj Pěček.

Jediný, komu šampionát příliš nevyšel, byl vytrvalec Václav Vandrovec. Přitom je letos ve formě, opakovaně překonal své vlastní přerovské rekordy na 1500 i 3000 metrů. Na MČR mu závod bohužel příliš nesedl, 3000 metrů dokončil jako 15. v čase 8:51,74 min. Podle výkonů z předchozího průběhu sezóny ale určitě i on měl na to atakovat umístění v první desítce.

Kompletní výsledky
Fotogalerie
Videogalerie

Pro Terezu Válkovou můžete až do 15. března hlasovat v anketě Sportovec roku. Kromě ní se do výběru nejlepších sportovců Přerova dostali také Michaela Brtníčková, Stanislava Bubíková a Petr Kučera. Vyhlášení proběhne ve středu 22. března od 18 hodin v Městském domě.

Nepřehlédněte

           

 

     

 

 pokyny k odjezdum

 

 Dres na cestách

© 2010-2024 Atletika SK Přerov. Všechna práva vyhrazena.