Muži obhájili třetí místo, ženy průběžně páté

Vytisknout

V sobotu 1. června uspořádal atletický klub AHA Vyškov druhé kolo II. ligy skupiny F. V rámci oslav Mezinárodního dne dětí si někteří z našich atletů nadělili další osobní rekordy, a tak vládla všeobecná spokojenost. Muži obhájili třetí místo z minulého kola a stejná příčka jim patří také v průběžném hodnocení. Na ženy při neúčasti největší opory Heleny Tomkové zbylo pouze páté místo, na které spadly také v průběžném pořadí.

Bodově nejúspěšnější byl opět Aleš Říhošek se ziskem 29,25 bodů. Soupeřům nedal šanci na dlouhých překážkách a dokonce stlačil svůj čas pod minutu (58,81 s). V běhu na 110 m př. byl druhý (16,70 s). „Medailovou“ sbírku doplnil ve výšce, kde se výrazně přiblížil svému osobnímu rekordu a nakonec se 183 cm zaujmul třetí místo.

Platný svému družstvu byl také coby finišman štafety na 4x400 metrů. V cílové rovince sváděl lítý souboj s brněnským Janků, nakonec mu však o čtyři desetiny podlehl, a tak se naše štafeta musela spokojit se šestým místem (3:57,97 min). Štafetu již tradičně rozebíhal Jan Koňařík a druhý úsek běžel Jan Jakubíček, který se na předávce s Ondřejem Zamcem postaral o menší drama, když se kluci srazili a Ondra málem upadl.

Dařilo se také Pavlu Kolomazníkovi. Diskem hodil pěkných 36,14 metru a nestačil jen na Romana Vidu z Moravské Slávie Brno. V kouli se na jeho stranu přiklonilo trochu štěstíčka- výkon 11,65 m měl shodný s nakonec čtvrtým závodníkem v pořadí, druhý nejlepší pokus však rozhodl ve prospěch našeho vrhače.

Nemálo bodů posbírali Přerováci ve sprintech zásluhou Jaroslava Šmotka, Aleše Kácela a Rostislava Mališky. V královské disciplíně, sprintu na 100 metrů, byl Jarda druhý (11,45 s), Aleš šestý (11,64 s) a Rosťa ve výrazně zlepšeném osobním rekordu osmý (11,82 s). Všichni tři se představili také na dvoustovce. Alda svůj rozběh vyhrál a celkově byl druhý (23,67 s). Jarda s Rosťou nastoupili společně v jednom běhu a šlo o zajímavou podívanou a boj o setinky, které nakonec rozhodly ve prospěch Jardy (24,18 s/ 8. místo). Rosťa ukázal, že má v současné době formu jako víno, a nezdráhal se osobák zlepšit rovnou o 88 setin na 24,25 s! Navíc bodoval devátým místem.

Debut na dlouhých překážkách si odbyl Ondřej Zamec. Přestože mu nevycházel krok úplně ideálně a před překážkami dost „drobil“, zaběhl celkem hezký čas 66,35 s, kterým obsadil páté místo. Na stejné pozici doběhl také v běhu na 800 m, když o vteřinu zaostal za svým loňským osobním rekordem (2:04,28 min). O čtyři sekundy své maximum vylepšil Jan Jakubíček a byl dvanáctý (2:15,35 min). Druhý osobák přidal na čtvrtce (60,25 s/ 8. místo) a pro příště má jasný cíl- běžet pod minutu.

Mezi vytrvalci se prosadil hostující Aleš Dedek, který zvládl 5 000 metrů za 16:56,41 minut a bral třetí místo. Rovněž třetí byl v hodu oštěpem Ondřej Vrtěl. Ač věkem teprve dorostenec, má už zaděláno na překonání 50 metrů a od soboty má jeho osobák hodnotu 49,54 m.

A do třetice ještě jedno třetí místo, a sice v trojskoku zásluhou Jana Koňaříka. Koňas skočil 11,82 m a ve vyrovnané soutěži ztratil na vítěze pouhých 12 cm. V dálce se mu bohužel nedařilo a neměl jediný zdařený pokus. Alespoň jeden bod tak musel zachraňovat Daniel Pátek skokem dlouhým 501 cm. Na hranici svých možností skákal do výšky a byl sedmý- jeho výkon 167 cm je pouhé dva centimetry od jeho osobního maxima.

Aleš Říhošek byl rychlý jako vítr

Oporou družstva žen byla Adéla Balůsková. V letošní sezóně se jí daří na překážkách, což potvdrila dalšími dvěma osobními rekordy. Nejprve byla čtvrtá v běhu na 100 m př. (16,37 s) a poté druhá na překážkové čtvrtce, kde si osobní rekord vylepšila dokonce o tři vteřiny na 69,52 s. Jistě se na tom podepsal souboj s dalšími dvěmi závodnicemi právě o druhé místo. Na tento výkon však doplatila ve skoku do výšky, který díky nevhodně zvolenému časovému pořadu následoval hned po překážkách. Nakonec se Kajsa musela smířit s výkonem 152 cm a pátým místem.

O něco lépe si ve výškařkém sektoru vedla Veronika Májová, která byla s překonanými 156 cm třetí.

Další třetí místo a podruhé v krátké době vylepšený přerovský rekord přidala Martina Koutňáková v hodu kladivem. Ve vyrovnané sérii, ve které naházela všechny pokusy do čtverce 1x1 metr, byl nejdelší až ten šestý (35,32 m). Už méně se jí dařilo v dalších disciplínách. V hodu diskem byla pátá za výkon 28,41 m a v kouli až devátá (8,79 m).

Tato tři děvčata nastoupila společně s Dominikou Tomašovičovou také do štafetového závodu. Nevedla si vůbec špatně, nechala za sebou dva celky a připsala si dva body za páté místo a čas 4:37,72 min. V tomto běhu naznačila své čtvrtkařské schopnosti Verča Májová a redakce tohoto webu doufá, že ji v dalším kole uvidí na startu individuální čtvrtky.

Štafeta čtvrtkařek, zleva: Májová, Tomašovičová, Balůsková a Koutňáková

Domči ale bohužel chyběla trocha štěstí, resp. setin v dalších disciplínách. Bodovala pouze čtvrtým místem na 200 m (26,63 s), na stovce byla o dvě setiny sedmá (13,00 s) a na čtvrtce rovněž sedmá (64,60 s).

Čtvrtá mezi vytrvalkyněmi byla Ivana Kadrmanová (22:13,92 min). Na sedmém místě body unikly Haně Tovaryšové (25:02,79 min).

Bohužel nebodovala Tereza Dobiášová ani Tereza Loupalová. Prvně jmenovaná byla osmá v dálce a zaskákala si alespoň finále (431 cm). Na stovce si vylepšila osobák o pěkných pár desetin na 13,35 s a byla desátá nejrychlejší. Tereza Loupalová si vylepšila osobák jak v dálce na 426 cm (10. místo), tak na čtvrtce, kterou poprvé zvládla pod 70, a to přesně o tři sekundy. Na této distanci byla osmá. Dvě místa za ní doběhla Anna Špačková v čase 71,23 s. Sedmé místo v běhu na 1500 m ji snad nemusí mrzet díky osobnímu rekordu (6:19,17 min).

 

Kompletní výsledky zde