Běh 17. listopadu vyhrál Míč v novém rekordu

Běh 17. listopadu, který byl zároveň součástí Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje, uspořádal v tuto sváteční neděli atletický oddíl SK Přerov. Co do počtu závodníků, jednalo se o rekordní účast- startovalo celkem 78 běžců a běžkyň, mezi nimi i dvě reprezentantky oddílu BE COOL Bratislava. Muži startovali na trati o délce 9 km, pro ženy pak byla připravena trať dlouhá 3,8 km.

Hned v pondělí se na startu sešli zástupci základních a středních škol a poměřili své síly na tratích dlouhých 1400 - 3800 metrů. „Z hlediska počtu účastníků se nám opět stav navýšil a snad se příští rok dočkáme 100 závodníků. Dohromady na letošním běhu jak pro muže a ženy, tak pro školní výpravy startovalo 154 běžců,“ řekl ředitel závodu Jan Koňařík.

Stylem start-cíl pojal závod Robert Míč (VSK Univerzita Brno), který se stal absolutním vítězem (30:24 min). Druhého Radoslava Šíbla (Ekodrill Zlín) za sebou nechal o 68 sekund. Pro třetí místo si doběhl Aleš Dedek (Zapro AD Team) v čase 31:51 minut. Suverénní výkon Roberta Míče stačil také na několikanásobného vítěze tohoto běhu Tomáše Blahu, jehož nejlepší čas z loňského ročníku Míč překonal. Zajímavostí pak je, že stejnou trať absolvují běžci také v březnu na Jarním běhu, kde ale dokázal být Blaha ještě o dalších 10 sekund rychlejší. „Letos se Blaha bohužel nemohl zúčastnit, ale přislíbil účast na Jarním běhu. Doufejme tedy, že se nám oba borci potkají a srovnají své síly ve společném závodě,“ přeje si Koňařík.

Výše jmenovaní tři běžci obsadili také první tři místa v kategorii muži A (do 39 let). V kategorii B (40 – 49 let) byl nejrychlejší Josef Sedláček (Bike Kaník Tučapy), který byl navíc čtvrtý celkově (32:05 min). Druhé místo obsadil Marek Štěpán ze Sokola Týn nad Bečvou (34:01 min) a třetí byl domácí Petr Punge (37:16 min).

2013-11-17 12.12.30

Absolutní pořadí muži, zleva Radoslav Šíbl, Robert Míč a Aleš Dedek.

 

Kategorii C (50 - 59 let) ovládl Jaroslav Ženčák (TJ Šumperk). Jeho čas 33:03 min stačil také na osmé místo v absolutním hodnocení. Druhý v pořadí byl Ivan Elischer z AC Ústí nad Labem (34:09 min) a třetí Pavel Jína (Olomouc) za čas 35:02 min.

Své zástupce měly také nejstarší kategorie, byť v mužích D (60 – 69 let) to byl pouze Jan Vodička z Radslavic (43:32 min). V nejstarší kategorii (nad 70 let) svedli souboj hned tři vytrvalci. Nejrychlejší byl Alois Lajčík (AK Olomouc), který trať zvládl za 49:12 min. Jindřich Tomíšek (Orel Horní Moštěnice) za ním zaostal o pouhých 57 sekund a byl druhý, Jiří Březina (SK Přerov) doběhl v čase 59:29 min třetí.

Závod žen ovládla teprve osmnáctiletá Lucia Janečková (BE COOL Bratislava) v čase 14:42 min, kterým stejně jako Míč překonala traťový rekord. Další dvě příčky v absolutním pořadí patří zástupkyním Fortex SKI Moravský Beroun- druhá byla Marie Delingerová (15:26 min) a třetí Lenka Poklopová (16:18 min). Janečková a Poklopová obsadily také první dvě místa mezi ženami do 34 let. Třetí byla Jana Matějíková (TJ Liga 100 Olomouc) za výkon 17:08 min. Na sedmém místě se umístila přerovská dorostenka Tereza Loupalová (18:57 min).

Ženám do 44 let vévodila Marie Delingerová. Na druhém místě doběhla Dana Janečková (BE COOL Bratislava) v čase 16:38 min a třetí byla Jarmila Palíšková (SK Salix Grymov; 17:32 min). Nejstarší ženskou kategorii vyhrála Vladimíra Živělová (TJ Liga 100 Olomouc) za výkon 19:08 min a druhá byla Eva Dvořáková (Biatlon Prostějov; 19:27 min). Třetí pozici obsadila domácí Hana Tovaryšová (21:16 min).

V mládežnických kategoriích se dařilo atletům a atletkám SK Přerov, z nichž někteří startovali za své školy. Kategorii mladších žaček ovládla Lucie Václavíčková (1400 m – 6:29 min), osmá byla Marie Caletková (8:29 min). Pro vítězství mezi mladšími žáky si doběhl David Drštička (5:59 min). Pátý byl věkem ještě přípravkář David Skřeček (6:11 min) a osmý František Rezek (6:26 min). Prosadili se i další dva přípravkáři- Vojtěch Sýkora byl devátý (6:43 min) a Robin Slouka jedenáctý (6:49 min).

Suverénní byl dorostenec Jan Jakubíček, který na trati dlouhé 3800 m nadělil svým soupeřům více než dvě minuty (14:42 min). Mezi dorostenkami zvítězily Eliška Olivíková a Anežka Procházková (obě GJŠ Přerov, 15:04). Starší žáci běželi vzdálenost 2100 m a nejrychlejší byl Josef Havlík (GJŠ Přerov, 7:48 min). Ze zástupců pořadatelského oddílu se nejvýše umístil Adam Krejčíř na 12. místě (9:31 min), osm sekund za ním zůstal Adam Kopec a byl čtrnáctý. Startovali také Viktor Gala (10:11 min/ 17.) a Matěj Trochta (10:20 min/ 18.). Kategorii starších žaček ovládla Petra Gerhátová (GJŠ Přerov, 9:33 min).

A jaké změny nás čekají v příštím ročníku? I na to jsem se zeptala pana Koňaříka: „V příštím roce bychom rádi na startu viděli ještě více závodníků, proto jim opět připravíme zajímavé finanční ceny, navíc město Přerov přislíbilo závod podpořit dalšími cenami. Dále chceme udělat změnu v délce trati pro ženy a protáhnout ji na 9 km, protože se setkáváme často s odezvou, že je trať příliš krátká a závodnice se nestačí ani zapotit. Dále zkusíme najít mecenáše, který by nám dodal hezčí startovní čísla, než jaká používáme doposud- i když musím podotknout, že jsme zatím nenašli lepší techniku pro rychlejší vyhodnocení a bezchybnost než stávající způsob. Závěrem bych chtěl pogratulovat všem zúčastněným k výkonům a hlavně pomocníkům, bez kterých by tento závod neproběhl. Opět ahoj na příštím ročníku a nebo už na Jarním běhu, který bude zároveň krajským přeborem v přespolním běhu!

 

Akce se konala za přispění Statutárního města Přerova, kterému tímto děkujeme.

 

Fotogalerie ze závodu

Nepřehlédněte

           

 

     

 

 pokyny k odjezdum

 

 Dres na cestách

© 2010-2024 Atletika SK Přerov. Všechna práva vyhrazena.