Nadační běh Mamut vyhráli Blaha a Vévodová v nových rekordech závodu

V neděli 11. května pořádal Nadační fond Mamut, Město Přerov, MiKo Cycles a atletický oddíl SK Přerov pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje třetí ročník Nadačního běhu Mamut Přerovem. Prvním rokem byl tento závod také součástí Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje, což přitáhlo do Přerova závodníky z různých koutů Moravy a viděli jsme také nemálo známých tváří, které se pravidelně zúčastňují Běhu 17. listopadu.

Na startu závodu na náměstí T. G. Masaryka sešel rekordní počet startujících – od nejmenších dětí až po ostřílené veterány jich bylo celkem 163. V pravé poledne odstartovali na trať hlavního závodu muži, ženy, juniorstvo a dorost. Ženy a mládež čekal jeden 4100 metrů dlouhý okruh, muže pak dva.

Závod žen vyhrála s náskokem pouhých 6 sekund Martina Vévodová z AK Perná, která vylepšila traťový rekord o více než 2,5 minuty (14:24 min). Druhá byla Jana Žaludková (Secco Tool) a třetí Adéla Esentierová (Baláž Extreme Team Ostrava) v čase 15:02 min. Barbora Punge-Puchalská z SK Přerov byla dvanáctá (18:26 min).

Mezi muži zvítězil kroměřížský Tomáš Blaha, který časem 25:16 min posunul vlastní rekord závodu o více než minutu a půl. Druhý Pavel Hrdina z AK Perná na něj ztratil 14 sekund. Třetí Václav Bitala (AK EZ Kopřivnice) zvládl trať za 25:37 minut. Z oddílu SK Přerov se nejvýše umístil Zdeněk Doležal na jedenácté příčce (29:05 min).

 

Průběh závodu popisuje jeho absolutní vítěz Tomáš Blaha: „Do závodu jsem sice nastupoval  s menším handicapem, ale naštěstí jsem achilovky skoro necítil. Na počasí si stěžovat nemohu, bylo ideální. Soupeři (Hrdina, Bitala a Wurst) byli docela silní a taky podle toho vypadal začátek, kdy udávali ostré tempo. Tomu jsem sekundoval až k biostanici a oni mi trochu poutekli, ale orazil jsem si a ještě u loděnice jsme byli zase spolu. Do druhého kola na náměstí jsem asi dobře natimoval trhák před Pavlem Hrdinou. To se nakonec ukázalo jako klíčový moment závodu, protože můj náskok už ve druhé půlce závodu nedovedli zlikvidovat. Závod se musel asi všem líbit, pěkným zpestřením byly schody u hradeb. Čas, co jsem předem avizoval, jsem skoro trefil a po mé taktické stránce jsem taky spokojen. Jen ty keramické truhlíky na lávce trochu brzdily, ale to je detail."

 

nadacni beh

Společná fotografie účastníků a pořadatelů, kteří vydrželi až do konce vyhlášení a nebáli se vystoupit na podium. (Autor: Vít Lenhart, TJ Liga 100 Olomouc)

 

Hlavnímu závodu mužů a žen během dopoledne předcházely soutěže mládeže a zejména dětí, kterých se na startu sešlo celkem 61. Uveďme si alespoň vítěze jednotlivých závodů:

Nejmladší žactvo (ročník narození 2005 a méně)- 360 m: Sylvie Beňová (SK Přerov; 42,3 s), Tomáš Pleva (AHA Vyškov; 39,2 s)

Žactvo - přípravka (2003-2004)- 770 m: Iveta Trojancová (AHA Vyškov; 3:01 min), Dalibor Spáčil (AHA Vyškov; 3:07 min)

Mladší žactvo (2001-2002)- 1540 m: Kateřina Sehnálková (SK Přerov; 6:34 min), Matěj Karas (Přerov; 6:09 min)

Starší žactvo (1999-2000)- 1540 m: Tomáš Šišma (SK Veslování; 5:34 min)

Dorost (1997-1998)- 4100 m: Tereza Hradilová (Dolní Újezd; 18:27 min), Jakub Maťa (SK Přerov; 14:57 min)

Juniorstvo (1995-1996)- 4100m: Jan Jakubíček (SK Přerov; 14:14 min)

Závody proběhly bez protestů a zranění a několika závodníky byla pochválena jejich organizace, což pořadatelský tým bude pro příští rok motivovat k posunutí podmínek zase na o něco lepší úroveň. „Letošní ročník se vydařil a v příštím roce se těšíme na ještě větší účast. Pro děti určitě vypíšeme více kategorií, aby si i ti nejmenší mohli stoupnout na stupně vítězů,“ prozradil ředitel závodu Jan Koňařík.

Jako pořadatelé ale zároveň prosíme závodníky, aby ve vlastním zájmu a pro urychlení prezentace před startem využívali možnosti registrace předem – nikdy není problém závodníka ze startovní listiny smazat, pokud se na start nedostaví.

Nepřehlédněte

           

 

     

 

 pokyny k odjezdum

 

 Dres na cestách

© 2010-2024 Atletika SK Přerov. Všechna práva vyhrazena.