Veleúspěšný atletický víkend

Vytisknout

Pět krajů, 51 oddílů a celkem 175 závodníků a závodnic – to jsou jen některá z čísel z právě proběhlého Mezikrajového utkání družstev mladšího žactva, které hostila v neděli 27. září Olomouc. Olomoucký kraj reprezentovali také naši dva nadějní hoši Jonáš Kolomazník a David Skřeček. Do nominace se jako náhradníci navíc dostali Robin Slouka (300 m) a Vendula Venclová (60 m, dálka), nakonec však ani jeden z nich do bojů o medaile nezasáhl.

Oba dva naši atleti se blýskli a byli cennou oporou dužstva Olomouckého kraje. Společně poměřili síly na trati 60 m př., kde byl tentokrát úspěšnější Jonáš, který doběhl druhý v novém přerovském rekordu (9,44 s). David za ním zaostal přesně o 33 setin a bral třetí místo rovněž v osobním rekordu.

Jonáš se představil také ve skoku vysokém, kde předváděl krásné skoky a kromě výšky 149 cm nemusel nikde opravovat. Zastavila ho až laťka ve výši 163 cm. I tak se může pyšnit prvním místem za výkon 161 cm a dalším přerovským rekordem!

V dálkařském sektoru nezaváhal ani David, když i on znovu překonal svůj osobní rekord. Skvělým skokem dlouhým 526 cm bral druhé místo a na stejnou pozici se posunul také v historických přerovských tabulkách. Do rekordu Libora Hanáka z roku 1998 mu schází 9 cm.

Součet bodů za individuální disciplíny vynesl Jonášovi první místo společně s dalším olomouckým atletem Samuelem Lawsonem (AK Olomouc) – oba získali 20 bodů. David byl se 17 body sedmý.

Společně se hoši představili ještě ve smíšené štafetě na 8x100 m. I tato disciplína byla pro olomoucké atlety úspěšná – před Moravskoslezským krajem zvítězili o téměř dvě sekundy (1:44,64 min). I díky tomuto výkonu chlapecké družstvo Olomouckého kraje na utkání zvítězilo a v součtu s body, která získala děvčata, si z Olomouce odvezli celkové druhé místo.

Kompletní výsledky zde

004

Nejlepší tři družstva z Mezikrajového utkání mladšího žactva. Na prvním místě se umístil Olomoucký kraj. Na stupních vítězů stojí s pohárem David Skřeček, vpravo vedle něj Jonáš Kolomazník.

 

Už o den dříve startovala v Břeclavi na Mezistátním utkání staršího žactva výškařka Veronika Čejnová. V konkurenci závodnic z Chorvatska, Maďarska, Slovenska a Slovinska potvrdila své kvality a stejně jako na nedávném národním mistrovství si i z tohoto závodu odvezla první místo. Vývoj závodu se velice podobal právě MČR, jelikož nejlepší trojice závodnic shodně překonala výšku 162 cm a rozhodovalo se opět podle pokusů potřebných pro překonání této výšky. Jediná Veronika ji zdolala hned prvním pokusem, a tak nebylo o jejím vítězství pochyb. Svým výkonem přispěla k druhému místu českých atletek.

Kompletní výsledky zde

 

Další závod má za sebou také Šárka Klvaňová, která se představila v Buenos Aires. Zvítězila ve vrhu koulí, kde výkonem 9,59 cm zaostala jen 7 cm za svým osobním rekordem. Ještě blíže k němu měla v dálce, ve které brala za výkon 511 cm druhé místo. Výsledky jsou ke stažení v příloze.

 

O víkendu také probíhal první ročník domácího krosového závodu Extrém Race. Podle prvních ohlasů účastníků i pořadatelů se jednalo o velmi povedenou akci. Na reportáž, výsledky i fotogalerii se můžete těšit v nejbližší době.