Zahajovací závody mladšího žactva a přípravek přinesly mnoho osobních rekordů

V úterý 25. dubna se na našem stadionu konaly oddílové zahajovací závody mladšího žactva a přípravek. Těch se zúčastnilo celkem 45 mladých atletů a atletek ve věku od 9 do 13 let. Všichni startovali ve skoku dalekém, hodu míčkem a běhu (přípravka dívek běžela 600 m, ostatní 800 m) a mladší žactvo navíc i ve vrhu koulí. Na nejlepší tři v každé kategorii a disciplíně čekaly medaile.

Suverénem závodů se stal mladší žák Mikuláš Trojek, který zvítězil ve všech čtyřech disciplínách. Nejtěsnějším rozdílem vyhrál v dálce, ve které za ním druhý Matěj Vojáček zaostal o 20 cm. Mikuláš předvedl výkon 435 cm. V míčku jako jediný přehodil hranici 40 metrů, a to rovnou o 595 cm a hladce zvítězil. S výrazným náskokem vyhrál také vrh koulí (9,40 m) i závěrečnou osmistovku (2:42,6 min). Ve všech disciplínách kromě koule si navíc vytvořil osobní rekord a bude naší velkou nadějí na květnovém Mistrovství Moravy a Slezska ve vícebojích.

Tři stříbrné medaile vybojoval Matěj Vojáček. První z nich byla ve výše zmíněné dálce za výkon 415 cm, kterým si o dva centimetry vylepšil osobák. Ten si posunul také ve vrhu koulí (6,82 m). V míčku se mu příliš nedařilo, přesto druhé místo udržel (33,91 m). Třetí byl v této disciplíně Jáchym Kouba (33,54 m).

Ve vrhu koulí doplnil stupně vítězů třetí Ondřej Budař (5,55 m), za kterým Kouba zaostal o 10 cm. Oba dva si navíc utvořili nový osobák. V dálce mladších žáků bral bronz Jaromír Nezhyba, který rovněž atakoval své maximum, to mu ale nakonec o tři centimetry odolalo (393 cm).

Závěrečná osmistovka přinesla mnoho osobních rekordů napříč celým startovním polem. Zajímavý byl ale zejména souboj hochů v čele závodu - spolu s mladšími žáky běželi také přípravkáři David Hastík a Samuel Punge, a tak jsme byli svědky několika minisoubojů až do konce cílové rovinky. Tento běh s náskokem ovládl Mikuláš Trojek, za kterým byla čtyřvteřinová "díra". Do cílové rovinky vběhl jako druhý mladší žák Jáchym Kouba, toho ale přespurtoval David Hastík, vítěz mezi přípravkáři. Hastík finišoval v čase 2:46,3 min, kterým si o pět vteřin vylepšil osobní rekord! Maximum si posunul také druhý mezi mladšími žáky Kouba (2:47,2 min). Za jejich zády ale o lepší čas bojovali spolužáci ze školy přípravkář Samuel Punge a mladší žák Vojtěch Karlík. Také oni si vylepšili své osobní rekordy - rychlejší byl Punge (2:49,3 min) a bral stříbro, Karlík za ním zaostal o šest desetin sekundy a vybojoval bronzovou medaili. Pod tři minuty zvládl dvě kola ještě mladší žák Matěj Vojáček (2:51,2 min / OR). Stupně vítězů mezi přípravkáři doplnil Jonatan Kouba (3:09,7 min / OR).

Medailisté běhu na 800 metrů - vlevo mladší žáci Jáchym Kouba, Mikuláš Trojek a Vojtěch Karlík, vpravo přípravkáři Samuel Punge, David Hastík a Jonatan Kouba.

 

David Hastík kromě zlata z osmistovky získal další dvě medaile. Tou první bylo rovněž zlato ze skoku do dálky, kde zvítězil výkonem 388 cm. Druhé místo bral Samuel Punge (373 cm) a třetí Lukáš Kopec (370 cm). V hodu míčkem zvítězil Jan Dýmal (29,04 m) před Davidem Hastíkem (25,96 m) a Vítem Přikrylem (22,23 m).

Vyrovnané startovní pole bylo v kategorii mladších žaček, kde lze stěží najít jednoznačnou favoritku. Co do počtu zlatých medailí byla nejúspěšnější Alice Drozdová se dvěma prvními a jedním druhým místem. Ta ovládla závěrečnou osmistovku (2:54,2 min) i vrh koulí (7,52 m). V té se jí ale lepila na paty Adéla Mikešová, která nakonec brala druhé místo (7,40 m). Třetí byla Agáta Kubová (7,16 m / OR).

V hodu míčkem brala zlato Sofie Štajnarová (28,17 m) před stříbrnou Nikolou Vyhňákovou (27,73 m) a třetí Gabrielou Škrabalovou (27,12 m). Škrabalová stála na stupních vítězů stanula ještě jednou, a sice hned na nejvyšším stupínku - v dálce zvítězila výkonem 405 cm před druhou Alicí Drozdovou (400 cm / OR). Třetí byla Nikola Vyhňáková rovněž v osobním rekordu 396 cm.

Jak už bylo řečeno, osmistovku ovládla opět Drozdová. Druhé místo brala Petra Jusková (2:59,0 min) a třetí se umístila Sofie Štajnarová (3:04,4 min).

V dálce přípravky dívek zvítězila Tereza Tichá před Kristýnou Gracovou a Emou Kroupovou.

 

Skoro jako přes kopírák si rozdělily medaile děvčata přípravkářky. Tři zlata získala Tereza Tichá a tři stříbra Kristýna Gracová, jen na bronzovém stupínku se postupně prostřídala tři různá děvčata. V dálce (fotografie vlevo) zvítězila Tichá (330 cm) před Gracovou (310 cm) a Emou Kroupovou (303 cm). V hodu míčkem doprovodila na stupně vítězů duo Tichá (22,86 m) - Gracová (14,05 m) třetí Zuzana Machačová (13,38 m). V závěrečném běhu na 600 metrů se o vítězce rozhodovalo až v závěrečných desítkách metrů, nakonec více sil měla znovu Tichá (2:17,4 min) před Gracovou (2:19,9 min). Třetí místo ukořistila Adéla Školová (2:30,7 min).

Gratuluji všem k osobním rekordům a předvedeným výkonům. Závody byly pro děti testem před nadcházejícími třemi koly soutěží družstev, která proběhnou v květnu a červnu, a pro mladší žactvo to byl také ostrý test před květnovým Mistrovstvím Moravy a Slezska ve vícebojích, kde ti budou mít ti nejlepší z nich možnost reprezentovat náš oddíl SK Přerov.

Kompletní výsledky jsou ke stažení v příloze.
Fotogalerie zde

Nepřehlédněte

           

 

     

 

 pokyny k odjezdum

 

 Dres na cestách

© 2010-2024 Atletika SK Přerov. Všechna práva vyhrazena.