Letní oddílové víceboje přinesly pěkné výkony našich mladých atletů

Vytisknout

Jarní sezóna přípravek a mladšího žactva vyvrcholila v úterý 26. června Oddílovými víceboji. Startovaly děti narozené v letech 2013 až 2005, které byly rozdělené do 5 věkových kategorií. Přestože to nejdříve podle předpovědi vypadalo, že po celou dobu závodu bude pršet, počasí se nakonec umoudřilo a bylo poměrně dobře.

Závodů se nakonec zúčastnilo 74 dětí, které předváděly krásné výkony a mnohdy i osobní rekordy. Pro ty nejmenší se většinou jednalo o první závodní zkušenosti, ale i mnoho starších dětí si odbylo svou závodní premiéru, a to ve víceboji. Všichni (předem přihlášení) obdrželi památeční diplom a oplatek, nejlepší tři v kategorii navíc také medaili a drobné věcné ceny.

V kategorii atletické školky (roč. 2013-2014) se představili pouze dva hoši. Přestože naše tréninky navštěvují i stejně stará děvčata, v závodě nestartovala ani jedna z nich. V trojboji složeném ze skoku z místa, překážkové dráhy a hodu tenisákem byl o něco lepší Nikolas Jurečka před Jakubem Šocem. Nikolas předvedl lepší výkon ve dvou disciplínách a v této kategorii zvítězil.

Nikolas Jurečka při hodu tenisákem. (Zdroj: Sára Kolomazníková)

Atletická minipřípravka (roč. 2011-2012) soutěžila ve čtyřboji. Kromě již výše zmíněných disciplín absolvovaly všechny děti i závěrečný běh na 400 metrů. Ve čtyřboji se radovala z vítězství Andrea Skopalová před druhou Monikou Šocovou a třetí Zuzanou Špačkovou. Mimořádně vyrovnané výkony předvedla děvčata ve skoku z místa - 145 cm skočily Špačková i Šocová a jen o 5 cm méně předvedly Andrea Skopalová, Aneta Zavadilová a Alice Chudárková. O pořadí v této disciplíně tak rozhodovaly až druhé nejdelší pokusy každé závodnice. Na překážkové dráze byla nejrychlejší Alice Chudárková (14,29 s), v hodu tenisákem zvítězila Andrea Skopalová (14,77 m) a na čtyřstovce proběhla jako první cílem Zuzana Špačková (1:35,5 min).

Start běhu na 400 metrů, zleva Aneta Zavadilová, Zuzana Špačková, Nela Navrátilová, Ellen Houšťavová, Thea Bajcarová, Alice Chudárková a Andrea Skopalová. (Zdroj: Sára Kolomazníková)

Ve stejné kategorii hochů suverénně zvítězil David Koňařík. V jednotlivých disciplínách si navíc připsal prvenství ve skoku z místa (140 cm) i překážkové dráze (15,46 s). Celkové druhé místo bral Michael Mikeš, který zároveň zvítězil i v hodu tenisákem (23,55 m). Na stupínek pro třetí místo vystoupal Radovan Kratochvíl, který byl první v cíli čtyřstovky (1:35,7 min). První místo mu jen těsně uniklo ve skoku z místa, ve kterém předvedl stejně jako Koňařík 140 cm.

Vyhlášení kategorie minipřípravky hochů, zleva druhý Michael Mikeš, první David Koňařík, třetí Radovan Kratochvíl, čtvrtý Tomáš Vláčil, pátý Ladislav Zbořil, šestý Ryan Bílý, sedmý Vilém Světlík, osmý František Fiala a devátý Karel Hána. (Zdroj: Sára Kolomazníková)

Mladší přípravka (roč. 2009-2010) i starší přípravka (roč. 2007-2008) absolvovala standardní atletický čtyřboj složený z běhu na 60 m, skoku dalekého, hodu míčkem a běhu na 800 m. Se stejným vícebojem se pak ti úspěšnější z nich mohou potkat také na krajských přeborech ve vícebojích, které se konají již tradičně na podzim. Letos by se měly přebory konat 10. října na domácí půdě v Přerově.

V kategorii mladší přípravky jsme měli dva jednoznačné vítěze. V kategorii hochů byl naprosto suverénní Šimon Bajcar, který zvítězil ve všech čtyřech disciplínách a dokonce nasbíral tolik bodů, že by zvítězil i mezi staršími hochy! Šimon poskládal ve čtyřboji 638 bodů, což je nový neoficiální přerovský rekord v kategorii přípravky do 9 let (neoficiální proto, že jsme v rámci odlehčení víceboje zařadili v této kategorii polovysoký start). Rekordní ale byla i jeho osmistovka, když se výkonem 2:55,4 min dostal do čela tabulek své věkové kategorie. Slušný standard předvedl v dálce, ve které skočil 354 cm. I v této disciplíně drží přerovský rekord, a to výkonem 365 cm ze třetího kola KP družstev. Zvítězil také v běhu na 60 m (10,1 s) i hodu míčkem (33,59 m), kde ale byla jeho výhra nejtěsnější. Jen o 6 cm méně hodil teprve osmiletý Vojtěch Kříž, který ve víceboji obsadil celkové druhé místo (433 b). Bronzovou medaili vybojoval za výkon 225 bodů Jakub Navrátil.

Šimon Bajcar při hodu míčkem. (Zdroj: Sára Kolomazníková)

Mezi děvčaty kralovala ve stejné věkové kategorii Karolína Židlíková, která zvítězila ve třech disciplínách. Nejrychlejší byla na 60 m (10,0 s) i na 800 m (3:13,8 min) a zvítězila i v dálce (367 cm). Míčkem nejdále dohodila Darina Pavlíčková, která zároveň jako jediná přehodila dvacet metrů (22,01 m). Zlatou medaili ve čtyřboji získala Židlíková za výkon 867 bodů, stříbro vybojovala Nela Drozdová (593 b) a bronz Pavlíčková (573 b). Výkon Židlíkové by stačil i na třetí místo ve starší kategorii.

Mladší děvčata fandí ostatním, zleva Anna Hrazdirová, Nela Drozdová, Darina Pavlíčková, Karolína Židlíková, Aneta Školová, Lucie Maňáková a Zdena Zbořilová. (Zdroj: Sára Kolomazníková)

Kategorie starší přípravky dívek nabídla napínavý souboj Emy Kroupové a hranické Romany Odstrčilové. Odstrčilová sice v tomto minisouboji zvítězila ve dvou disciplínách, ale hned druhá byla Kroupová a to vždy jen o kousek. Nakonec rozhodoval hod míčkem, kde Kroupová hodila o pět metrů více a nakonec zvítězila ve čtyřboji s náskokem 21 bodů. Nejlepší míčkařkou však byla Klára Andrisová, která tuto disciplínu vyhrála výkonem 22,82 m. V dalších disciplínách zvítězila Odstrčilová před Kroupovou výkony 369 cm v dálce (vs. 362 cm) a 9,7 s v běhu na 60 m (vs. 9,8 s). V běhu na 800 metrů všem utekla Adéla Školová (3:02,4 min) a hned za ní doběhla Odstrčilová (3:07,5 min) a Kroupová (3:07,7 min). Ve čtyřboji nasbírala Kroupová 989 bodů, druhá byla Odstrčilová s 968 body a třetí místo vybojovala Tereza Skřečková výkonem 834 bodů.

Vyhlášení starší přípravky-dívek, zleva druhá Romana Odstrčilová, první Ema Kroupová, třetí Tereza Skřečková, čtvrtá Adéla Školová, pátá Klára Andrisová, šestá Julia Kuklová, sedmá Kateřina Karlíková a osmá Zuzana Přikrylová. (Zdroj: Vít Kroupa)

V kategorii starších hochů nenašel přemožitele Lukáš Rybníček (509 bodů). Rybníček zvítězil v běhu na 60 metrů (10,0 s) a v dálce (378 cm) a v obou disciplínách si navíc vytvořil osobní rekord. V běhu na 800 metrů byl nejlepší celkově druhý Antonín Kříž (3:05,9 min), který ve čtyřboji složil 453 bodů. Třetí místo vybojoval Matouš Stárek za výkon 393 bodů. V míčku byl tentokrát nejlepší Vítek Přikryl, který poprvé v životě přehodil hranici 30 metrů (30,37 m).

Běh na 60 metrů starší přípravky, zleva Vítek Přikryl, Vít Navrátil, Jindřich Kundera a Antonín Kříž. (Zdroj: Sára Kolomazníková)

V pětiboji mladších žákyň o sobě dávala vědět Elena Laitochová, která zvítězila hned ve třech disciplínách. Šedesátku běžela za 8,8 s, do dálky skočila 461 cm a nakonec první byla i v taktickém závodě na 800 metrů (2:59,2 min). Ani tato tři prvenství jí ale nakonec nestačila na celkové zlato - to vybojovala Alice Drozdová, která se po zranění vrátila zpět na stadion. Cenné body získala především v běhu na 60 m překážek, ve kterých ostatní předčila o více než 2 vteřiny (10,2 s) a vybojovala si velký náskok. V hodu míčkem nejdále dohodila celkově třetí Sofie Štajnarová (37,66 m). Zlato v pětiboji získala Drozdová za výkon 2147 bodů, stříbro brala Laitochová za 1819 bodů a bronz si domů odvezla Štajnarová (1741 bodů).

Běh na 60 m překážek mladších žákyň, zleva Kristýna Gracová, Elena Laitochová, Sofie Štajnarová a Alice Drozdová. (Zdroj: Sára Kolomazníková)

Naprosto vyrovnaný souboj předvedli mladší žáci. Vojtěch Karlík zvítězil ve třech disciplínách, a to v běhu na 60 m překážek (11,1 s), v hodu míčkem (33,90 m) i v závěrečné osmistovce (2:40,7 min) a v celkovém součtu nasbíral 1341 bodů. Stejného počtu bodů dosáhl i David Hastík, vítěz běhu na 60 metrů (8,8 s) a skoku dalekého (448 cm). Třetí místo v pětiboji vybojoval Samuel Punge za výkon 1082 bodů.

Vyrovnaný souboj Vojtěch Karlíka (vlevo) a Davida Hastíka v běhu na 60 metrů. (Zdroj: Sára Kolomazníková)


Kompletní výsledky jsou ke stažení v příloze. Nejlepší výkony v každé disciplíně v jednotlivých kategoriích jsou označeny žlutě. Všem dětem gratulujeme k předvedeným výkonům!