Honza Jakubíček překonal výškový rekord přerovského dresu!

Na výlet či dovolenou, nezapomeňte si přibalit dres SK Přerov! Dres na cestách je jedinečný a dlouhodobých projekt SK Přerov, který započal už v říjnu 2006 David Lachout v Paříži. Za těch téměř 17 let náš dres navštívil přesně 201 míst po celé zeměkouli.

Projekt spočívá v tom, že když některý ze členů oddílu někam cestuje, obzvlášť na místa, kde ještě dres nebyl, nezapomene si jej vzít s sebou a udělá fotku (ideálně na něčím zajímavém či významném místě, na vrcholcích hor apod.). Kde všude už dres byl, se můžete podívat jak ve fotogalerii, tak na mapě.

O letošních prázdninách dres poměrně cestuje a fotografie chodí i od mladších členů oddílu. A to je dobře, protože co se v mládí naučíš, při cestách kolem světa jako když najdeš! :-) Ceníme si všech příspěvků, ať už vycestujete jen do vedlejšího okresu nebo do zahraničí.

Přestože jde zejména o zážitkový projekt, tak i v něm evidujeme nějaká ta NEJ. O významný zápis se na začátku srpna postaral náš jihoamerický dobyvatel Honza Jakubíček - ten se aktuálně nachází v Peru, kde vystoupal až do výšky 6354 m.n.m. a vytvořil tak nový výškový rekord dresu! "Byl to nejtěžší výstup, co jsem zažil. Běžně se to dělá na 4 dny, my jsme to zvládli za 2 dny. Hodně převýšení, trhliny, ke konci pár nepříjemných a nebezpečných úseků a pořádný vichr," popsal zkušenost z výstupu na horu Chopicalqui přerovský atlet.

Po 11 letech tak smazal z čela této statistiky Aleše Říhoška - ten v červenci 2012 stanul na vrcholku Stok Kangri v Indii (6150 m.n.m.). Honza Jakubíček má za sebou už více výstupů v úctyhodných nadmořských výškách - v Peru se podíval také na Duhovou horu (5200 m.n.m.) a na Huarapascu (5420 m.n.m.) a pětitisícovky navštívil také v Mexiku - Citlaltépetl (5636 m.n.m.) a Iztaccíhuatl (5230 m.n.m.) - a v Kolumbii - Ritacuba Blanco (5410 m.n.m.). Ještě výše byl letos v červnu, když v Bolívii vylezl na Huaynu Potosí (6088 m.n.m.).

Kromě výškového rekordu evidujeme i další NEJ našeho dresu.

Nejdále od Přerova dres cestoval s Edou Březíkem do Indonésie (cca 10 700 km) a zároveň je to nejvýchodněji položené místo (Mt. Rinjani 3726 m.n.m.), kde dres dosud byl. 

Nejseverněji vzala dres Bedy, a sice rovnou do Norska na severní polární kruh.

A naopak nejjižněji vycestovala Baři, která navštívila hlavní město Argentiny Buenos Aires.

Ta drží také západní rekord dresu, když se zvěčnila v San Franciscu v USA.

A kde dres ještě nebyl? Například v Kanadě, Brazílii, Grónsku, na Antarktidě, v Rusku, Japonsku, v obou Koreách, Austrálii a na Novém Zélandě. Z těch dostupnějších evropských cílů pak jmenujme například Švýcarsko, Lichtenštejnsko, všechny země Beneluxu, Irsko, Srbsko, Bulharsko a možná překvapivě také všechny pobaltské státy, Finsko, Švédsko a Island.

Tak hurá do toho, prázdniny ještě nekončí!

Nepřehlédněte

           

 

     

 

 pokyny k odjezdum

 

 Dres na cestách

© 2010-2024 Atletika SK Přerov. Všechna práva vyhrazena.