Jonáš Kolomazník se na Tretře přiblížil limitu na MS juniorů

V úterý 31. května proběhl na vítkovickém stadionu v Ostravě populární mítink Zlatá Tretra, který je v současné době jakožto zastávka prestižní Continental tour oceněn zlatým hodnocením, které přináší mnoho bodů do rankingu. Tato skutečnost láká do Ostravy mnoho atletů světové úrovně. Pro velký zájem se na Tretře otevírá i národní program, v němž síly poměřuje česká atletická špička.

Mezi tuto špičku nepochybně patří i ve skvělé formě závodící Jonáš Kolomazník, který letos již několikrát překonal své přerovské rekordy na tratích 110 metrů překážek a v hodu diskem. Ten se tentokrát rozhodl pro start nad překážkami, na kterých před Tretrou držel společné třetí místo v národních juniorských tabulkách.

Kromě toho se Jonáš v překážkách letos kousek po kousku přibližoval splnění limitu pro účast na mistrovství světa juniorů v kolumbijském městě Cali. Tento limit byl stanoven na čase 13,85 s, což je čas, který jistě je v Jonášových možnostech. Pokud by se Jonášovi podařilo tento limit pokořit, stal by se historicky třetím přerovským účastníkem juniorského mistrovství světa po vytrvalkyni Martině Bařinové a Heleně Tomkové, která také startovala nad překážkami.

S vidinou pokoření tohoto limitu se popral se závodem a konkurencí se stylem a tomuto limitu se po vydařeném závodě přiblížil na pouhých dvanáct setin díky výkonu 13,97 s. Ten pro Jonáše znamenal nejenom první prolomení hranice 14 vteřin nad juniorskými překážkami, ale také pokračování jeho letošní série osobních, a také přerovských, rekordů a osamostatnění se na třetí příčce národních tabulek. Video tohoto závodu si můžete pustit níže:

Jelikož se jedná o vskutku výjimečný výkon, připravili jsme si pro tento článek netradičně i menší rozhovor s Jonášem.

Jaká byla atmosféra na mítinku? Přece jen je Ostrava oblíbeným místem Usaina Bolta, kterému se zde vždy líbilo publikum?
Atmosféra byla taková komorní, protože v předprogramu nezávodilo tolik atletů, ale zároveň byl formát soutěže jako na MČR, takže jsem neměl problém se dostat do závodního laufu.

Jak bys zhodnotil svůj běh?
Byl to můj zatím technicky nejlépe odběhnutý závod, takže jsem byl po doběhu spokojený. Jen jsem doufal, že by to mohlo být o trošku rychlejší.

Jaké máš letos ambice nad překážkami? Kolik bys chtěl zaběhnout?
Od začátku sezóny pokukuji po čase 13,85 s, což je limit na MS juniorů. To je náš cíl.

A na závěr: Jak sis užil zbytek mítinku poté, co jsi odzávodil? Přece jen se na něm objevily překážkářské hvězdy současnosti jako třeba olympijská vítězka na 100 m překážek z Tokya Jasmine Camacho-Quinn.
Bohužel jsem se nemohl zdržet na hlavní program, což mě mrzelo. Měli jsme pomaturitní večírek na Laguně, kde jsem náležitě oslavil svůj osobní rekord.

Kompletní výsledky

Nepřehlédněte

           

 

     

 

 pokyny k odjezdum

 

 Dres na cestách

© 2010-2024 Atletika SK Přerov. Všechna práva vyhrazena.