Fantastické MČR žactva: Kolomazník má stříbro a bronz, Skřeček dvě brambory a oba navíc přerovský rekord!

V sobotu 4. a neděli 5. března se v pražské Stromovce konalo Halové Mistrovství ČR žactva, na kterém se představili také dva přerovští atleti - Jonáš Kolomazník a David Skřeček. Oba dva se na šampionát skvěle připravili - ve všech svých disciplínách si vylepšili osobní rekordy, navíc každý vylepšil i jedno přerovské maximum. A výsledek? Stříbrná a bronzová medaile pro Jonáše Kolomazníka a dvě čtvrtá místa pro Davida Skřečka!

V překážkářské formě byli oba dva už o týden dříve na krajských přeborech v Olomouci, kde si oba dva posunuli osobní rekordy - Kolomazník na 8,64 s a Skřeček na 8,83 s. Těmito časy se oba dva zařadili do první desítky letošních národních tabulek. Cíle pro MČR tedy nebyly zrovna malé.

David Skřeček se představil ve druhém rozběhu a jeho čas byl opět rekordní - dokonce o jednu setinku překonal Jonášův rekord a hladce tak ze druhého místa v rozběhu postoupil časem 8,63 s do finále. Jonáš Kolomazník startoval ve třetím běhu, ve kterém v čase 8,73 s zvítězil, když si pohlídal postup z prvního místa.

David Skřeček (zcela vpravo) v rozběhu na 60 m př. (zdroj: Denisa Kisialová, www.jojka.cz)

 

Finále se běželo o dvě hodiny později. Hoši do něj nastoupili bok po boku - David ve druhé a Jonáš ve třetí dráze. Pro titul si doběhl suverénní Samuel Lawson z AK Olomouc v novém vedoucím čase národních tabulek (8,16 s). Druhé místo bral Vojtěch Kupka z Dukly Praha (8,29 s) a hned za ním protnul cílovou čáru Jonáš Kolomazník v novém přerovském rekordu 8,39 s, kterým překonal dosavadní maximum Rostislava Mališky z roku 2013. Rosťův nejrychlejší čas byl 8,53 s.

Na dosah dosavadního rekordu byl také v cíli čtvrtý David Skřeček, který si opět vylepšil své osobní maximum až na čas 8,56 s! Tímto výkonem se zařadil na třetí místo historických přerovských tabulek.

Jonáš Kolomazník a David Skřeček (zdroj: Pavel Kolomazník).

 

Ve svých druhých disciplínách se hoši představili v neděli dopoledne. Nejprve šel na řadu Jonáš Kolomazník ve vrhu koulí, kde patřil mezi favority na stupně vítězů - do soutěže nastupoval se čtvrtým nejlepším osobním rekordem se ztrátou pouhých 8 cm na třetího Lukáše Macuru. Jonáš ale vrh koulí umí a několikrát už ukázal, že se v ní umí zlepšit opravdu o ohromný kus. Jinak tomu nebylo ani v Praze, kde si osobák vylepšil o neskutečných 106 centimetrů! Celou soutěž přitom nic nenasvědčovalo tomu, že se Jonáš o tolik zlepší - hned ve druhé sérii si sice vylepšil osobní rekord na 13,54 m a také v té čtvrté se dostal přes třináctimetrovou hranici (13,33 m), ale to nejlepší si nechal až do úplně závěrečného pokusu. Do finále postoupil ze čtvrtého místa, ale díky zdařilým pokusům soupeřů se postupně propadl na páté místo. A pokud chtěl medaili, byla rovnice jasná - vrhnout přes 14 metrů. To Jonáš vrhem dlouhým 14,15 m dokázal a vklínil se na druhé místo mezi vítkovické vrhače Frydryška a Macuru!

Jonáš zaostal o 6 cm za přerovským rekordem Adama Bubíka z loňského prosince a zařadil se na druhé místo historických tabulek.

Jonáš Kolomazník (zdroj: Denisa Kisialová, www.jojka.cz)

 

Stejnou „taktiku“ jako Jonáš zvolil také David Skřeček ve skoku do dálky. Zahájil nezdařeným pokusem a ve druhé sérii pokračoval nepovedeným skokem na 418 cm. V soutěži se tak musel zachraňovat svým třetím skokem a byl úspěšný, když na centimetr přesně vyrovnal svůj vlastní přerovský rekord z minulého týdne. Skokem dlouhým 598 cm postoupil do finále ze čtvrtého místa. To už sice ve finále vylepšit nedokázal, ale velkou radost si udělal až úplně posledním skokem, když se mu konečně podařilo překonat kýženou šestimetrovou hranici! Výkonem 603 cm navíc upevnil své místo na čele přerovských tabulek.

Kompletní výsledky naleznete zde.

Fotogalerie
Videogalerie

Nepřehlédněte

           

 

     

 

 pokyny k odjezdum

 

 Dres na cestách

© 2010-2024 Atletika SK Přerov. Všechna práva vyhrazena.